Trögt för båda största riksdagspartierna

2:07 min

Det går trögt i opinionen för såväl Socialdemokraterna som Moderaterna, visar Ekots sammanvägda opinionsmätning. Statsministerkandidaternas partier har sakta tappat under våren och har en nedåtgående trend.

Se grafik: Svensk väljaropinion, april 2018

I sammanställning av flera opinionsmätningar för april som görs av Kantar Sifo för Ekots räkning så stöds Socialdemokraterna av 27,2 procent av de tillfrågade.

Det innebär en svag minskning med 0,7 procentenheter jämfört med i mars. Tittar man tillbaka till december 2017 så nådde partiet då 29,2 procent och har sedan dess tappat varje månad.

Läget för Socialdemokraterna är tufft inför valet i september då partiet ofta förlorar stöd i slutet av valrörelserna. Det menar statsvetarprofessorn Sören Holmberg vid Göteborgs universitet.

– Socialdemokraterna när vi kommer in i augusti borde ha lite större fallhöjd än vad de har nu just nu. Nu ligger de i de flesta mätningarna svagare än i valresultatet 2014, säger Sören Holmberg.

Inte heller Moderaterna visar någon positiv trend. Partiet får i den nya sammanställningen 22,1 procent, och har tappat stöd hela våren sedan toppen 24,2 procent i januari.

Ska man utgå från historiska mönster vad gäller väljarsympatier borde Socialdemokraterna och Moderaterna vara oroliga, för i slutet av valrörelserna så är det ofta de små partierna som går framåt på de storas bekostnad.

– Det är småpartierna som då får uppmärksamhet, får vara med i debatter i tv och utfrågningar. Folk gör valkompasser och annat som gör att de också kommer upp på väljarnas radarskärm, och då ökar sannolikheten att de får lite extra stöd i spurten och de stora regeringspartierna tappar en aning, säger Sören Holmberg.

Tittar man på andra partier så ligger Sverigedemokraterna relativt stilla med 16,8 procent. Liberalerna med 4,8 och Miljöpartiet med 4,1 ligger fortsatt nära fyraprocentsspärren, och Kristdemokraterna ligger strax under med 3,4 procent.

Enligt Sören Holmberg är det klart att opinionsläget just nu är mycket osäkert, med motstridiga resultat i enskilda opinionsmätningar.

– Det är ett väldigt fladdrande i seglet. Om man åtminstone går fram i sex mätningar av sju. Men det finns inget parti som gör det just nu, eller som går tillbaka. Det är väldigt olika resultat i de olika mätningarna, säger Sören Holmberg.