Liberalernas riksdagsgrupp oenig om ensamkommande

1:56 min

Partiledaren Jan Björklund, som varit stenhård i sin kritik mot regeringens förslag om att ge vissa ensamkommande en ny chans att stanna, får inte hela riksdagsgruppen bakom sig när riksdagen avgör frågan i juni.

Riksdagsledamoten Christina Örnebjär kommer att gå emot partilinjen.

 – Jag kommer att rösta för regeringens förslag.

Varför det?

– Därför vi har haft ett system som har fallerat, och det har slagit hårt mot enskilda människor. Och när systemen faller, då ska vi värna människan, individen och inte systemen, säger Christina Örnebjär.

Det var i tisdags som det stod klart att det finns en majoritet i riksdagen för regeringens förslag om att ge omkring cirka 9 000 ensamkommande unga - med utvisningsbeslut - en möjlighet till ett tillfälligt uppehållstillstånd, för att gå klart gymnasiet.

På tisdagseftermiddagen gick Centerpartiets partiledare Annie Lööf ut och meddelade att partiet inte kommer att fälla propositionen.

Men Centerpartiets besked har väckt stor irritation i övriga alliansen. Liberalernas partiledare Jan Björklund sa häromkvällen SVT:s Aktuellt att det här riskerar att undergräva förtroendet för svensk migrationspolitik.

– Jag menar att det till sist bara finns en rimligt princip och den tänker Liberalerna gå till val på och det är att upprätthålla asylrätten, men ett nej är också ett nej, sa Jan Björklund.

Men även i Liberalernas egen riksdagsgrupp finns alltså avvikande uppfattningar.

Christina Örnebjär böjer sig inte för partiledningen, även om hon säger att hon förstår kritiken mot lagförslaget.

 – Samtidigt - hade de här unga människorna fått sin sak prövad i tid - då hade de blivit bedömda på en annan grund. Och då är det vårt system som har fallerat.

Ytterligare en liberal riksdagsledamot, Nina Lundström, överväger att trotsa partiets linje i den här kontroversiella frågan. Och hon säger, att som det ser ut idag kommer hon att avstå från att rösta, när voteringen äger rum. Regeringens förslag är dåligt, men man borde ha gjort någonting, är Nina Lundströms kommentar.

Christer Nylander är Liberalernas gruppledare i riksdagen, och han säger så här om att gruppen inte är enig.

 – Jag hade gärna sett att vår riksdagsgrupp hade röstat enhälligt i den här frågan. Jag har förståelse för att det är ett jobbigt beslut. Men vi har en bred riksdagsgrupps beslut bakom oss. Och vi har brett stöd också i partistyrelsen för det här förslaget.

Samtidigt är ni väldigt hårda mot Centerpartiets ledamöter som kommer att säga ja, så varför är du inte lika skarp i tonen när det gäller splittringen i din egen riksdagsgrupp?

 – Ja, men jag vill alltid att vår riksdagsgrupp röstar enhälligt och att vi håller ihop den gruppen. Särskilt när vi har diskuterat den här frågan på landsmöte - när vi har vi har diskuterat i partistyrelse och i riksdagsgrupp.

Vilka signaler skickar det här ut, att det inte är en enig riksdagsgrupp?

– Det sänder den signalen att vi är en riksdagsgrupp som har väldigt starkt stöd för att avslå propositionen, men att det också finns de som tycker att det här är ett väldigt svårt beslut, säger Christer Nylander, Liberalernas gruppledare i riksdagen.

Sedan tidigare är det känt att Centerpartiets riksdagsledamot Staffan Danielsson kommer att gå emot sitt partis linje. Han tänker lägga ned sin röst när riksdagen i juni kommer att rösta om de ensamkommande.