Furtenbach: "Markerar genom att byta generaldirektör"

1:25 min

Försäkringskassans generaldirektör petades för att bilden av Försäkringskassan blev för besvärande för regeringen, tror Ekots inrikespolitiska kommentator Fredrik Furtenbach.

Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

På fredagen kallade socialminister Annika Strandhäll (S) till presskonferens och gav beskedet Försäkringskassans generalsekreterare Ann-Marie Begler sparkas från sin post.

Motivet bakom, tror Fredrik Furtenbach, är att bilden av den hårda myndigheten besvärar regeringen.

– Bilden av försäkringskassan som alltför hård började bli besvärande för regeringen. Enligt mina källor i regeringskansliet så handlar det här huvudsakligen om de människor som inte får sjukpenning och som skickas till arbetsförmedlingen, men som arbetsförmedlingen sen tycker är för sjuka. På bara några år har antalet sådana fall flerdubblats, säger Fredrik Furtenbach.

Samtidigt var det regeringen själva som gav Ann-Marie Begler i uppdrag att spara pengar. 

– Jo och det har också Ann-Marie Begler lyckats med, men när valet närmar sig vill regeringen inte att folk ska uppfatta det som att det inte finns något stöd för sjuka och att försäkringskassan jagar dem. Och att de inte heller tas om hand av Arbetsförmedlingen.

– Då markerar man det här genom att byta generaldirektör, säger Fredrik Furtenbach.

På fredagen kallade socialminister Annika Strandhäll (S) till presskonferens där beskedet kom att Ann-Marie Begler, generalsekreterare för Försäkringskassan, sparkas från sin post.

Ny tillförordnad generaldirektör för Försäkringskassan blir Maria Hemström-Hemmingsson, som tidigare varit generaldirektör för inspektionen för socialförsäkringen.