Var nära militär konfrontation – nu möts ledarna

1:47 min

I skuggan av mötet mellan Nord och Sydkoreas ledare träffades i helgen Indiens premiärminister Narendra Modi och Kinas president Xi Jingping i ett informellt möte i Wanghu i Kina. För knappt ett år sedan var det nära att länderna hamnade i en militär konfrontation.

Narendra Modi och Xi Jingping provspelade olika antika musikinstrumenten på museet i Wuhan. En bild som visar upp en helt annan relation än den som rådde för bara några månader sedan då många befarade att de båda länderna åter skulle ta till vapen mot varandra så som de gjorde 1962.

Allt sedan det kriget har det rått en oenighet om var gränsen mellan de båda länderna ska gå och förra sommaren kom dispyten åter till sin spets när Kina började bygga en väg mycket nära den indiska gränsen. Båda länderna bullade då upp med militär vid gränsområdet som stod och stirrade på varandra i över 70 dagar innan de drog sig tillbaka.

Men sedan dess har de båda länderna steg för steg försökt förbättra relationen och det informella mötet i Wuhan måste ses som att det jobbet lyckats.

Indien är en av få länder som från början öppet kritiserat och ställt sig utanför Kinas infrastruktursatsning den nya sidenvägen och det sägs att han tog upp Indiens farhågor med projektet men inget har kommit ut om Xi Jingpings reaktion.

Narendra Modi sade att han hoppades att de skulle fortsätta ha liknande informella möten och att han gärna ser Xi Jingping komma på ett återbesök i Indien nästa år.

Xi Jingping svarade med att säga att han ser en ljus framtid för samarbetet mellan de båda länderna.

För Modis del kan den betydligt mer vänligare tonen än den han tidigare använt mot Kina ses i skenet av valet i Indien nästa år. Att vara i en öppen konflikt med världens största ekonomi kan spela oppositionen i händerna helt enkelt.