Ylva Johansson: Samarbetet måste bli bättre

1:48 min

Försäkringskassan måste bli bättre på att samarbeta med Arbetsförmedlingen, det sade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson i Ekots lördagsintervju i dag.

När Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler fick sparken i går sade socialförsäkringsminister Annika Strandhäll att kassan måste bli bättre på att samverka med andra aktörer. 

– Det har blivit en halvering av de överlämnandesamtalen och det betyder att det är många personer som inte längre får vara kvar i sjukförsäkringen, som kommer ledsna, arga och upprörda till arbetsförmedlingen utan att det har varit någon bra övergång.

Ylva Johansson säger att hon inte vill gå in på skälen för att Ann-Marie Begler fick sparken från Försäkringskassan, trots att Begler har uppfyllt regeringen mål om att minska sjukpenningtalet.

Hon säger att samarbetet mellan myndigheterna måste bli bättre, både vad gäller överlämningen när en person ska gå från sjukförsäkringen till Arbetsförmedlingen och när det gäller bedömningen av arbetsförmågan.

Försäkringskassan har ökat avslagen och förra året var det 8 600 personer som gick direkt från sjukskrivning till att söka jobb. Men en del av dem är enligt Arbetsförmedlingen för sjuka för att jobba.

– Det är vikitgt att bedömningen av arbetsförmågan är lika. Båda myndigheterna måste vara överens om att det här är en person som vi bedömer kan arbetas, säger Ylva Johansson.

Har försäkringskassan varit för sträng?

– Jag tror att man behöver se över det här begreppet, och det är också något som ska göras när det gäller begreppet "normalt förekommande arbete," säger Ylva Johansson.