Minst 25 döda efter dubbla dåd i Kabul

1:54 min

Två bombdåd har inträffat i Afghanistans huvudstad Kabul. Minst 25 personer har dödats och ett 50-tal skadats, bland de döda och skadade finns flera journalister. Terrornätverket IS säger sig ligga bakom dådet.

Gråbrun rök bolmar från explosionsplatsen och människor springer för livet på bilderna från den afghanska nyhetsorganisationen Tolonews. En av ToloNews fotografer finns bland de döda i morgonens dubbla attentat.

Först utlöste en självmordsbombare på motorcykel en sprängladdning, mitt i morgonrusningen vid en hårt trafikerad rondell.

Den afghanska underrättelsetjänsten, NDS, har sitt kontor där, men enligt Kabuls polischef var offren civila.

När journalister kom till platsen för att bevaka händelsen ställde sig en andra självmordsbombare bland dem, förklädd till journalist. Minst fyra av de döda i den explosionen är journalister, bland dem finns också den franska nyhetsbyrån AFP:s fotograf. Minst tre av de döda är poliser.

Niclas Ericsson vid Svenska Afghanistankommittén i Kabul säger att det är svårt att veta vad som var gärningsmännens måltavla.

– Det går kanske inte att säga med säkerhet att det här var riktat mot journalisterna. Det kan lika gärna vara riktat mot poliserna. Men journalister lever ett väldigt farligt liv i Afghanistan, säger han. 

Många har varnat för tilltagande våld från extremistgrupper inför parlamentsvalet som ska hållas i oktober.

Förra söndagen dödades 57 personer i en attack västra Kabul, när de köade för att registrera sig för att delta i valet. Syftet är att skrämmas, säger Niclas Ericsson.

– Det här är ganska uppenbart ett sätt att försöka påverka valet. Man vill att folk ska vara rädda för att gå och registrerar sig och därför kommer de inte kunna delta i valet.