Ny inrikesminister kan ge May problem

1:36 min

I Storbritannien har Sajid Javid utsetts till ny inrikesminister efter det att Amber Rudd avgick i går.

Men trots den snabba tillsättningen riskerar premiärminister Theresa May att få en jobbigare tillvaro framöver. Rudd, som varit en mycket viktig minister för May, väntas nu i stället bli en frispråkig röst i parlamentet.

Ingen annan minister i regeringen har varit så lojal mot Theresa May som Amber Rudd.

Det var Rudd som ställde upp i den slutliga tv-debatten inför valet i fjol när premiärministern inte vågade. Rudd har dessutom utan att kritisera sin företrädare, som var Theresa May, fortsatt på samma linje med en hård migrationspolitik. Rudd, som vill stanna i EU, har också varit viktig för balansen i regeringen som innehåller flera starka brexitanhängare som ofta kritiserar premiärministern.

Utanför regeringen väntas Rudd ansluta sig till den grupp inom Torypartiet som ibland kallas för rebellerna. En grupp som inte alltid lyder partipiskan och som kan gå emot regeringen om den vill avlägsna Storbritannien för mycket från EU.

På kort sikt är det största problemet för Theresa May att hon nu inte längre har någon som skyddar henne mot kritiken för migrationsskandalen.

Det är beslut som fattades när May var inrikesminister som ligger bakom att människor som bott i över 45 år i Storbritannien har nekats sjukvård och riskerat att utvisas. Hittills har Rudd tagit på sig ansvaret för detta men med henne ute ur bilden kräver oppositionen att May tar på sig skulden.

Labours talesperson i frågor som rör inrikesdepartementet Diane Abbot vill ha en lång utfrågning av Theresa May om migrationsskandalen. 

På torsdag hålls det lokala val i England. Det blir en temperaturmätare på hur mycket migrationsskandalen har skadat regeringen.