FÖRSTA MAJ

Socialdemokraterna går till val på att höja pensionen

0:57 min

Socialdemokraterna går till val på att höja pensionen med upp till 600 kronor i månaden. Det löftet presenterade statsminister Stefan Löfven på en pressträff idag.

– Det här är för dem som har arbetat ett helt långt yrkesliv och ändå har låg pension. Jag pratar om lagerarbetare, lokalvårdare, städare, förskolelärare, lastbilschaufförer. Det är grupper som har arbetat länge men har en alldeles för låg pension, säger Stefan Löfven.

Varför avsätta 4 miljarder kronor per år till det här?
– Har man arbetat ett helt yrkesliv ska man inte behöva plågas av att ekonomin inte går ihop, utan då ska pensionen vara tillräckligt bra.

4 miljarder kronor skulle alltså det här förslaget kosta och 1,2 miljoner pensionärer skulle det omfatta, som Socialdemokraterna nu kommer att ta till den blocköverskridande pensionsgruppen. För den som har en allmän inkomstpension på mellan 11000 kronor till 14000 kronor skulle det här innebära en höjning av pensionen på 600 kronor i månaden före skatt*.

Hur ska då det här finansieras?
– Vi har arbetat oss in i en position där Sverige har en stor ekonomisk styrka och då ska det användas och komma vanligt folk till del.

Stefan Löfven tror att han kommer att få gehör för förslaget i pensionsgruppen men är beredd att sänka skatten för att uppnå samma effekt om de andra partierna inte skulle gå med på det.

– Skulle det vara så att man inte går med på det från de andra partierna kan vi ta det skattevägen. Då får vi titta på hur man kan sänka skatten för att få en ekonomisk trygghet.

Skulle det kunna bli lägre skatt för pensionärer än för yrkesverksamma?
– Låt oss återkomma till det, säger Stefan Löfven.

*i en tidigare version uppgav vi felaktigt att höjningen var 600 kronor efter skatt.