Detta vet Facebook om dig

5:36 min
  • Det blåser runt Facebook just nu.
  • Många menar att företaget utnyttjar allmänhetens förtroende för att samla på sig personliga uppgifter.
  • Hör Ekots reporter Jonas Fredéns reportage om vår syn på Facebook.

Emma Blom driver en PR-byrå som sysslar med sociala medier, som till exempel Facebook, och hon har ett tydligt svar på frågan om vi egentligen vet vad Faceook kan ta reda på om oss.

– Nej. Jag tror att den kunskapen är väldigt låg. 

Jacob Dexe, integritetsforskare, håller med Emma Blom.

– Jag tror inte människor vet allt, men jag tror ändå att det finns en ganska generell uppfattning om att Facebook använder data. 

Att Facebook gör något, det vi men inte riktigt vad.
En sak gör Facebook inte, enlig bolaget självt. Facebooks Nordenchef Martin Ingemansson har sagt så här.

– Vi säljer ingen data överhuvudtaget.

Nej, Facebook säljer inte data. Men Facebook har data. Och Facebook säljer användningen av data, det vill säga allt de vet om dig. 

Facebook samarbetar med andra företag om att spåra vad vi gör på nätet. Ja, du vet - om du besöker en hemsida som säljer snöskyfflar så ser du plötsligt annonser för snöskyfflar på Facebook.
Det här gör Facebook genom att lägga ett litet spionprogram på andra hemsidor. De kallas spårpixlar. Det visst du kanske.

Vad är det då Facebook kan som de flesta vanliga användare troligen inte vet då? Jo, det är lite av en katalog.

Bolaget vet ofta vilka appar vi använder, och ofta vad vi gör på andra hemsidor. Facebook vet var vi befinner oss rent fysiskt, om vi godkänt frågan att gå med på att uppge "location".
Facebook har förstås innehållet i alla meddelanden vi har skrivit i Messenger. Facebook säger dock att de inte läser mejl. 
Facebook noterar vilka annonser vi klickar på och om det leder till köp.
Facebook känner till användares, och deras vänners, mejladresser och telefonnummer om de delat kontakter med Facebook.
Allt det här kommer lite som en överraskning för många, tror Emma Blom.

– När man gick med i Facebook, som de flesta gjorde runt 2007/2008 i Sverige, då hade man väl aldrig kunnat ana vad Facebook skulle bli tio år senare. Hade vi vetat så hade vi aldrig lämnat ut så mycket uppgifter.

Facebook har fler verktyg för att kartlägga användarna.
Facebook noterar vilka vi ringer om vi har Android-telefoner.
Facebook har ocksåprogram för att känna igen ansikten, kallat Deep Face.

Allt detta enligt de experter Ekot talat med, eller enligt Facebooks officiella uttalanden.

Ekot har utan resultat sökt Facebook för en bandad intervju.

Det finns teknik för att med ansiktsigenkänningen avläsa personligheter, bland annat sexuell läggning. Facebook använder dock inte detta, enligt bolaget.

Facebook hämtar till och med vissa uppgifter från personer som inte ens använder Facebook. Det kallas skuggprofiler. Det berättade Mark Zuckerberg i förhören i den amerikanska kongressen nyligen. 

Allt detta blir lite känsligare när valet närmar sig. För precis som snöskyffelbolaget kan spåra dig, kan politiska partier spåra dig när du varit på deras hemsida. Och gör det också. I Sverige är det bara Kristdemokraterna som säger nej till att spåra så.

Kan vi vara mer övervakade än så här? Ja. Facebook äger ju även Instagram och Whats app. Och så kallad AI, artificell intelligens, blir allt bättre på att hitta mönster i alla de här uppgifterna. Och så finns ju andra företag förutom Facebook, ja en hel bransch som samlar data, hundratals. Sonja Buchegger, forskar i datavetenskap på KTH i Stockholm

– Det finns så kallade Databrokers, där man kan köpa data om personer, den informationen ihop med man kan fixa själv

En del forskare har börjat använda uttrycket surveillance capitalism, övervakningskapitalism. Är det hårt uttryckt? Kanske, det avgör du som lyssnar själv.
Så här tycker Emma Blom.

– Hela den här diskussionen är en följd av vårat beteende, som är digitalt idag.

– Det är inte så farligt... så här vi lever i dag. 

Men... om var och en kunde välja fritt vore det väl ingen fara. Men kan vi det?

Faktum är att ingen riktigt kan lämna Facebook helt. Även om vi raderar hela vårt Facebook-konto lever vi kvar i det digitala samhället.
Det kan påminna gamla rocklåten av Eagles, Hotel California. Du kan checka ut när du vill, men du kan ändå inte ge dig av...