EU splittrar brittiska regeringen

2:08 min

I Storbritannien har regeringen de senaste dagarna pressats allt mer att behålla ett nära tullsamarbete med EU även efter utträdet.

Förslaget skapar stor splittring inom den brittiska regeringen.

Men bland britter som vill vara kvar i EU ger det hopp om att Storbritannien ska stanna kvar i en tullunion med Bryssel.

– Jag tror inte att det blir en andra folkomröstning men jag tror att det kan bli så att vi stannar kvar i tullunionen, säger Skottlandsfödda Londonbon Leslie Henderson som är emot Brexit.

I dag träffas de elva tyngsta ministrarna i den brittiska regeringen för att diskutera två förslag som ligger på bordet för att lösa frågan om Nordirland.

Det ena som förespråkas av utrikesministern Boris Johnson och de övriga brexitörerna går ut på att gränsen ska kunna hållas öppen och friktionsfri med hjälp av bland annat teknologi.

Det andra förslaget står framför allt finansministern Phillip Hammond bakom. Han vill att Storbritannien i stället ska ha ett fortsatt nära tullsamarbete med EU som visserligen tvingar britterna att till stor del följa reglerna i Bryssel men håller gränsen på Irland öppen.

Det stora problemet för regeringen är att den inte längre verkar ha saken i egna händer.

Både oppositionen och en grupp Torypolitiker i underhuset har sagt att de tänker rösta för att parlamentet ska få ännu mer makt över förhandlingarna.

En EU-vänlig Torypolitiker, Sarah Wollaston, sade i går till BBC att det finns tillräckligt med ledamöter på den sidan som är beredda att gå emot partipiskan om inte regeringen kompromissar.

– Jag tror att det finns tillräckligt med konservativa politiker som är väldigt oroade över regeringens prospekt för ett utträde, säger Wollaston till BBC.

En tänkbar kompromiss är ett fortsatt nära tullsamarbete med EU. Just det som finansministern föreslår, men ett sådant förslag skulle garanterat skapa uppror i andra delar av Torypartiet.