Rádio Sápmi

Kinesiskt gruvbolag kan tvinga bort renskötseln kring Nasafjäll

5:08 min

Kinesiska gruvbolaget Elkem har ansökt om expropriation för att så snart som möjligt få tillgång till Nasafjäll och starta en kvartsgruva.

På Nasafjäll i Norge, några mil från Svenska gränsen i Arjeplogs kommun, har kinesiska gruvbolaget Elkem fått ja från norska regeringen att bryta kvarts.

Bolaget har dock inte kommit överens med de 68 berörda renskötselföretagen som brukar området för sina sammanlagt 25 000-40 000 renar.

Nu har bolaget ansökt om expropropriation hos myndigheterna, alltså att med ekonomisk ersättning tvinga bort renskötseln från området och ta det i anspråk.

Samebyn Semisjaur-Njarg har sommarbete nio kilometer från själva gruvområdet och ordförande Anders Erling Fjällås tror att gruvan kommer leda till stora störningar.

Han fruktar att renarna störs bort från området, att renar från olika samebyar från både Sverige och Norge blandas samman och att det skapar ett stort merarbete.

En omfattande industriell störning inom samebyns kalvningsområden, Anders Erling Fjällås.

Läs ett långt reportage om gruvetableringen hos NRK Sàpmi

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio