Diabetes typ 1 kan orsakas av inflammation

2:19 min

Hittills har forskningen trott att diabetes typ 1 orsakas av att immunförsvaret förstör de insulinproducerande cellerna i kroppen. Men forskare i Uppsala hävdar nu att diabetes även kan bero på inflammation.

I ungefär 40 år har den allmänna uppfattningen inom diabetesforskningen varit att diabetes är en autoimmun sjukdom, något som baseras på studier av diabetessjuka möss som tydligt visade att det var mössens immunförsvar som förstörde på diabetescellerna.

– Men riktigt så solklart verkar det inte vara i människan. Antagligen är det flera olika slags sjukdomar, de orsakas inte på samma sätt. Det gemensamma är att de inte kan producera insulin, säger Oskar Skog, docent och diabetesforskare på Rudbeckslaboratoriet på Uppsala universitet.
 
Hypotesen är nu att de insulinproducerande cellerna dör av bakterier som råkat komma in i bukspottkörteln via gången mellan körteln och tolvfingertarmen. Gången transporterar enzymer för matspjälkning, som också produceras i bukspottkörteln, ut i tarmsystemet.

Hör mer i Vetandets Värld.

Detta har man i Uppsala dels sett en gång i modern tid, vid undersökning av bukspottkörteln från en man som avlidit just efter att han fått diabetes typ 1 och dels i äldre litteratur från tiden innan det fanns konstgjort insulin och då diabetessjuka oftast dog ganska snart efter att de fått sjukdomen.
 
– Nu när fältet går över mer och mer till att forska på mänsklig vävnad återupptäcker vi sådant som man visste redan för längesen.
 
Nu går Uppsalaforskarna vidare och prövar sin hypotes om att det är bakterier från tarmen som tar kål på insulincellerna på råttor.

Så småningom kanske det kan bli aktuellt att på försök ge antibiotika till människor som just fått diabetes, om det kan konstateras att bukspottkörteln är inflammerad.
 
– Vi har en lång väg kvar, men vi hoppas på sikt kunna hindra att diabetes alls bryter ut.