Just nu
  • Restriktionerna förlängs med två veckor

Familjens skog blev naturreservat mot hans vilja: "Ren konfiskation"

2:32 min

När länsstyrelsen vill bilda ett naturreservat på någons mark så måste den enskilda markägaren lämna ifrån sig skogen. Den som trots allt protesterar, riskerar att både bli av med sin skog och bli utan ersättning.

Antalet naturreservat ökar i länet och det är främst orörd skog som länsstyrelsen nu vill skydda. Just sådan gammal skog hade Lennart Östlund i Boda i norra Västmanland.

På gården i Boda har skogens skötts i Lennart Östlunds familj sedan mitten av 1600-talet. Lennart som nu är drygt 70 år lämnar snart över skötseln till sin dotter, men skogsarealen är betydligt mindre nu. En tredjedel av skogen - 22 hektar - har gjorts till naturreservat, trots att Lennart själv alltså aldrig sagt ja till det.

– Det är ju framför allt ingen dialog, utan det är ju ett ensidigt bedömande, säger Lennart Östlund.

– Eftersom jag aldrig har gjort gällande att jag skulle sälja den här skogen så är det ju ren konfiskation, säger han till P4 Västmanland.

Lennarts strid om skogen ligger nu hos Mark- och Miljödomstolen. Eftersom han inte avstått skogen frivilligt är det enda sättet att få ersättning att stämma staten.

– Jag tycker inte att det har varit det minsta frivilligt så därför så har jag stridit emot det hela tiden, säger Lennart Östlund.