Han bygger en hitfabrik i Umeå

2:24 min

I år producerade han musik som toppade amerikanska Billboards jazzlista. Nu har musikproducenten Mani Ajami påbörjat bygget av en hitfabrik i Umeå.

Fyra trappor upp med utsikt över Umeälven sitter Mani Ajami och visar musik från albumet "Jazz" med Smith and Hay. Han var medproducent och albumet gick raka vägen upp till förstaplatsen på amerikanska Billboards jazzlista tidigare i år.

Han har studerat ljudteknik i Stockholm och London, men valde att komma tillbaka hem till Umeå för att satsa heltid på musiken. Och han har upptäckt att det är genom samarbete hans musik blir som bäst.

– Någon kommer springandes och säger "du jag har en idé" och så kan vi spinna vidare på det. De bästa låtarna jag gjort har skapats på just det sättet, säger Mani Ajami.

Det är också därför han valt att dra igång byggandet av en egen hitfabrik i Umeå.

– Jag har haft Max Martin som förebild jättelänge. Det är lite så vi vill få till det, eller kanske till och med lite bättre om man säger så, säger Mani Ajami och skrattar.

Mani Ajami har synestesi, ett neurologiskt tillstånd som innebär att hans sinnen är korsade. I Manis fall innebär det att han känner musik på ett annat sätt och kan se den framför sig som färger eller former.

Det kan både kan vara en fördel och nackdel i arbetet som producent.

– Det försvårar ibland, men för det mesta hjälper det till. Det blir enklare att placera det i en mix för mig när jag vill att det ska bli en finare färg eller form. Lite som en tavla eller så. Jag pratar alltid visuellt om ljud, säger Mani Ajami.

För tillfället är sju producenter, låtskrivare och artister kopplade till studion, med ett gemensamt fokus: att plocka fram nya poplåtar.

Mani Ajami har producerat allt från hip hop till pop för artister från Australien, USA och runt om i Europa, men i musikbranschens enorma konkurrens har han hittills inte fått till den där monterhiten han väntar på.

Vi får alltså se var musiken som just nu spelas in i Umeå slutligen landar, men klart är att siktet är inställt på att nå ut.

– Vi pitchar låtarna som demo till stora bolag för att kunna användas med deras egna artister eller släppas med våra artister. Men i grund och botten ska vi finnas som en plats för att skapa bra låtar tillsammans och bli inspirerade, säger Mani Ajami.