Akademien lämnar besked om Nobelpriset på fredag

1:28 min

På fredag förmiddag lämnar Svenska Akademien besked om Nobelpriset i litteratur kommer att delas ut i år eller inte. Det bekräftar Louise Hedberg, Kansliansvarig på Akademien, för Kulturnytt.

– Ja det stämmer, det kommer inte att vara någon presskonferens utan vi skickar ett pressmeddelande.

Varför just på fredag?

– Så tidigt så möjligt efter sammankomsten helt enkelt.

Kulturnytt har tidigare kunnat avslöja att det råder oenighet inom Akademien kring huruvida man ska dela ut Nobelpriset i litteratur i år eller inte.

Under torsdagen kom det uppgifter om att Nobelstiftelsen och Svenska Akademien satt i möte hela dagen för att diskutera om det ska delas ut ett Nobelpris eller inte. Det uppger Dagens Nyheter som ska ha tagit del av ett mejl från Per Wästberg om att det är under diskussion. Detta dementerar dock Wästberg i ett mejl till Kulturnytt.

"Vårt ordinarie möte klockan 17 diskuterar Nobelpriset. Bara då. Jag sitter hemma och läser utmärkt roman av Rachel Cusk.

Kulturredaktionens Mattias Berg kommenterar de senaste händelserna:

– Det är motstridiga uppgifter som pekar på att det är flera olika parter. Nobelstiftelsen, som är en sorts paraplyinstitut över alla nobelpris, troligen har sista ordet när det gäller att dela ut Nobelpriset eller inte.

Enligt källor till Kulturnytt ska diskussionen om att inte dela ut Nobelpriset inte sitt ursprung i tidsbrist eller kaoset i Akademien.

– Det handlar snarare om att några av ledamöter inte anser att Svenska Akademien är värdig att dela ut Nobelpriset. Legitimiteten är skadad, säger M