Abbas anklagas för antisemitism

1:45 min

Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas får hård kritik förett uttalande om judar. Och han anklagas för att förneka att förintelsen ägt rum.

I ett tal sa han att massakrer mot judar i Europa var ett resultat av judarnas ocker och finansiella verksamhet. Vilket väcker upprörda reaktioner. EU kallar hans uttalande oacceptabelt.

Det är inte första gången Mahmoud Abbas anklagas för antisemitism, men efter uttalandet han gjorde på Valborgsmässoafton i Ramallah kan det knappast råda någon tvekan.

Abbas sa att judar i Europa utsatts för massakrer som kulminerade i förintelsen, men varför skedde detta? Frågade Abbas. Det berodde inte på religion utan på judarnas sociala funktion, deras bankverksamhet och ocker.

Den palestinske presidenten refererade till tre böcker skrivna av judiska sionister, som han sa, och som hävdat detta.

Abbas 90 minuter långa tal inför palestiniernas nationella råd på Västbanken i måndags kväll, sammanföll med Benjamin Netanyahus utspel om Irans påstådda kärnvapen.

Och först idag kom Benjamin Netanyahus reaktion, han kallar den palestinske presidenten för förintelseförnekare och antisemit.
EU har fördömt Mahmoud Abbas uttalande som oacceptabelt.

"Detta spelar i händerna på dem som inte vill ha en tvåstatslösning, vilket president Abbas upprepade gånger förespråkat" heter det i ett uttalande från EU.

USAs Israelambassadör betecknar uttalandet som ett nytt lågvattenmärke.