Långvarig namnkonflikt kan snart vara löst

2:49 min

Den över 20 år långa namnkonflikten mellan grannländerna Grekland och Makedonien kan vara nära en lösning. Det säger Makedoniens premiärminister Zoran Zaev i en exklusiv intervju med Ekot.

I dag möts återigen de båda ländernas utrikesministrar för samtal i den känsliga frågan.

– Just nu tror jag att vi är mycket nära en lösning, säger Zoran Zaev men tillägger att det som återstår är den svåraste förhandlingsdelen.
 
Tvisten mellan länderna har pågått sedan början av 90-talet då Makedonien förklarade sig självständigt från Jugoslavien. Makedonien är också namnet på en stor region i norra Grekland och genom att använda sig av det namnet gör Makedonien, menar grekerna, i praktiken anspråk på grekiskt territorium. Och som straff har Grekland under flera års tid blockerat ett makedonskt Nato- och EU-medlemskap.

Men efter drygt tio år av ett alltmer nationalistiskt styre tog den socialdemokratiska oppositionen förra året över regeringsmakten i Makedonien med målet att en gång för alla hitta en lösning på konflikten.

Zoran Zaev säger att hans regering är beredd att ändra på landets namn och lägga till en geografisk definition; som norra, eller övre Makedonien för att skilja det från den grekiska regionen med samma namn.

Det har den vänsterledda regeringen i Grekland sagt ja till. Men de vill också att Makedonien skriver in det nya namnet i landets konstitution och det, säger Zoran Zaev, är en mycket omfattande och svår process att genomföra. Och, säger han, det handlar också om att bevara landets värdighet och identitet.

Den tidigare regeringen i Makedonien har också retat upp grekerna genom att uppföra statyer och döpa platser efter till exempel krigarkungen Alexander den Store som enligt grekiskt synsätt tillhör den grekiska historien.

För att visa sin goda vilja har Zoran Zaevs regering nu döpt om huvudstaden Skopjes flygplats, tidigare uppkallad efter Alexander den store till det mer neutrala Skopjes internationella flygplats. Det viktigaste just nu är att vi på allvar försöker förstå varandras synsätt, säger Zoran Zaev, som talar om Greklands premiärminister Alexis Tsipras som en nyvunnen vän.

Zoran Zaev hoppas på en lösning redan i sommar.

– Det är vad jag vill och vad jag hoppas på.