Tre häktade för terrorbrott

0:36 min

Samtliga tre män som som anhållits misstänkta för förberedelse för terrorism har häktats av Solna tingsrätt, rapporterar TT.

På morgonen på Valborgsmässoafton genomförde Säkerhetspolisen tillsammans med polisen insatser på flera håll i landet. Ingripanden gjordes i Strömsund och i Akalla utanför Stockholm. Tre personer anhölls då misstänkta för förberedelse till terrorbrott. 

I dag meddelade åklagaren att alla tre begärs häktade, på sannolika skäl misstänkta för brottet. 

– Det här är en utredning som är komplex och tar sikte på misstankar om extremt allvarlig brottslighet. Av det skälet så är det vår uppfattning att de här personerna bör vara fortsatt frihetsberövade under den här utredningen, säger åklagare Per Lindqvist. 

Häktningsförhandlingen mot en av männen, en man i 40-årsåldern från Kirgizistan, inleddes klockan 13.30.

Vid 14.45 meddelade Solna tingsrätts rådman Ewa Lindbäck att mannen häktas, på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till terroristbrott.

Klockan 15.30 hölls häktningsförhandling mot en man i 45-årsåldern, som är medborgare i Uzbekistan. Han är skriven på en adress i en kommun norr om Stockholm, men har koppling till norra Jämtland.

Klockan 16.30 hölls häktningsförhandling mot den tredje mannen, som är medborgare i Uzbekistan och i 30-årsåldern. Han är skriven på en adress i norra Stockholm och enligt åklagarens häktningsframställan är det "av synnerlig vikt att den misstänkte tas i förvar i avvaktan på ytterligare utredning om brottet". En notering som inte finns för de övriga två misstänkta. Han häktades under torsdagen på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till terroristbrott.

Nu är samtliga tre häktade. Den tredje mannen, i 30-årsåldern, från Uzbekistan, är skäligen misstänkt, den lägre misstankegraden.

Säkerhetspolisen har tidigare bekräftat att det finns "internationella kopplingar" i ärendet och att det handlar om personer som man bedrivit ett "ganska intensivt underrättelsearbete mot under en tid".

– Det har även gjorts en lång rad utredningsåtgärder under tiden de suttit anhållna. Men enligt vår uppfattning är vi långt ifrån färdiga, säger Per Lindqvist. 

Två av de häktade är Uzbekiska medborgare och den tredje har medborgarskap i Kirgizistan.

Enligt Säpo var inget attentat planerat under de närmaste dagarna.

Gripandena har inte påverkat terrorhotnivån i Sverige, som ligger oförändrat på en trea på en femgradig skala, vilket är ett förhöjt hot.

Enligt åklagaren nekar männen bestämt till de här handlingarna. Men en av männens advokat Thomas Olsson, är förvånad över att en häktningsbegäran lämnats in och menar att han inte sett nån grund för anklagelserna:

– Vi har ju avbrutit förhören och bestämt oss för att inte medverka på grund av att man inte respekterar hans rätt att få veta vad han är anklagad för. Mot den bakgrunden är det förvånande att man går in med en häktningsbegäran, säger han till Ekot.

Så det är så att din klient ännu inte vet vad han misstänks för?

– Jag skulle nog vilja påstå att han har ingen aning om vad han anklagas för.