Stödmanifestation för Gui Minhai

2:53 min

I dag på pressfrihetens dag hålls en stödmanifestation utanför Kinas ambassad för den fängslade svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhani.

Gui Minhai har via sitt förlag gett ut flera regimkritiska böcker om kinesisk politik och politiker. Han försvann i oktober 2015 vid sin semesterlägenhet i Thailand. Sedan dess har han inte fått återvända till Sverige.

År 2016 sa Gui Minhai i kinesisk stats-tv att han återvänt till Kina frivilligt på grund av tidigare trafikbrott och att han inte vill ha hjälp utifrån. Kinesiska myndigheter bekräftar då att Minhai är häktad.

I slutet av oktober i fjol meddelade kinesiska myndigheter att han har släppts fri men han lämnade aldrig Kina.

I januari i år greps han på nytt. Den här gången misstänks han ha delat hemligstämplad information med svensk ambassadpersonal. Enligt UD var han tillsammans med två svenska diplomater vid tillfället. Kinesiska myndigheter har inte gett någon förklaring till gripandet.

Debattören Kurdo Baksi är en av arrangörerna bakom dagens demonstration. Han är kritisk till UD:s hantering av fallet, säger han till DN.

– På två punkter har UD begått allvarliga fel. Det ena är att de inte öppnat ambassaden och låtit Minhai bo där. Det andra är att de borde frågat i tid vilken grad av frihet, eller ofrihet, som Gui Minhai hade.