Krisen i Svenska Akademien

Nobelpriset i litteratur 2018 skjuts upp

3:13 min

Nobelpriset i litteratur kommer inte att delas ut i år, meddelar Svenska Akademien på sin hemsida. Istället blir det två priser som delas ut nästa år.

Hör hela Ekots extrasändning längst ner i artikeln

– Vi har haft en intensiv diskussion om det här priset de senaste veckorna. Jag är väldigt glad att vi har kunnat nå den enigheten. Eftersom vi har försvagats som akademi, nu är vi bara tio. Jag tycker att det är ett helt riktigt beslut. Vi har känt att förtroendet har sjunkit under det senaste halvåret ganska markant. Det här handlar om respekten för pristagarna. Vi måste vara trovärdiga som institution när vi delar ut det här fina priset, säger Anders Olsson, tillfällig ständig sekreterare.

Senast som priset inte delades ut var 1949. Det har spekulerats de senaste veckorna om det ska bli något nobelpris i litteratur 2018. Ett flertal ledamöter har lämnat sitt uppdrag i Akademien och källor till Kulturnytt har tidigare uttryckt en önskan om att skjuta upp priset till nästa år. Anders Olsson poängterar dock att beslutet inte beror på att det inte finns kandidater till priset.

– Vi har kommit väldigt långt i processen. Vi är nästan framme vid den korta listan som vi ska vara inför sommaren. Vi har kapaciteten för att ge priset i år. Men vårt förtroende i omvärlden har sjunkit kraftigt under det senaste halvåret och det är det avgörande skälet till att vi skjuter upp priset.

Inför beskedet har åsikter som argumenterat för och emot en utdelning av priset hörts. Många trodde att Akademien skulle ge ut priset.

– Jag är oerhört överraskad, säger Kulturredaktionens Gunnar Bolin som följt turerna i krisen.

– Det är sensationellt. Kanske den största kulturnyheten på 31 år som jag har varit på Svenska Akademien. Men vi kommer att behöva återvända till Svenska Akademien framöver.

– Det är sensationellt och historiskt. Det är möjligt att det var det enda möjliga av två omöjliga beslut, säger kulturredaktionens Mattias Berg.

Nyheten har fått stor spridning utomlands och den pågående krisen har bevakats internationellt. Senast i morse skrev Thomas Steinfeld, tidigare kulturredaktör för Süddeutsche Zeitung, en artikel i Svenska dagbladet om att Nobelpriset inte borde delas ut i år.

– Om man betraktar det från Tyskland har det varit en noggrann rapportering. Även i Frankrike och i Italien. Svenska Akademien har setts som något stort och vackert, ett skepp. Men alla har förstått att det skeppet inte längre finns kvar, det är en trasig flotte. Nobelpriset är större än Akademien och alla dess skandaler har gjort att alla människor i Akademien har stigit fram, säger Thomas Steinfeld.

– Jag skulle inte vilja vara den som får priset. Det måste vara svårt att bli nobelpristagaren 2018. Det är kanske bättre att göra som under krigsåren och stryka det här året, säger Steinfeld.

Torsdagen i oktober när den ständige sekreteraren öppnar de förgyllda dörrarna i Börshuset i Stockholm för att tillkännage nobelpristagaren i litteratur brukar firas på förlaget som ger ut vinnaren. Men i år blir det ingen fest av det slaget bland Sveriges förläggare.

– Jag tycker att det är synd, säger Dorotea Bromberg, förläggare på Brombergs som har gett ut fyra nobelpristagare.

– Den litterära kompetensen om att fatta beslutet om Nobelpriset i litteratur har inte ifrågasatts under allt rabalder. Som förlagsmänniska och bokläsare tycker jag att ha varit roligt att ha en nobelpristagare i år med, säger Bromberg.

– Som ganska många kulturintresserade reagerade jag med förvåning. Vad de borde göra är en hypotetisk sak. Jag tycekr att de har fattat ett bra beslut, ett modigt beslut. Men det kanske är det enda vettiga. Hade de hållit fast vid att ge ut priset i höst hade det setts som en prestigetid. Nu får de andrum och tid för sin rekonstruktion. Det behöver Akademien. Man erkänner svaghet och problem i organisation. Man erkänner att man inte är värdiga att ge ut priset. Den litterära kompetensen är klart att de har, säger kulturjournalisten Ulrika Knutson.

Beslutet om att skjuta upp nobelpriset i litteratur följs nu av arbetet att stärka Akademien igen. Det framhåller både akademiledamoten Göran Malmqvist och tillfällige ständige sekreteraren Anders Olsson.

– Nu börjar arbetet att stärka akademien på alla sätt. Vi måste få in fler ledamöter. Vi behöver ledamöter som är bra på att läsa och kan hjälpa oss i prisarbetet, för det är vår viktigaste uppgift i Akademien. Sen kanske vi måste ha in juridisk kompetens, kanske kompetens i språk också, säger Anders Olsson.

Fortsätter arbetet som tidigare?

– Ingenting fortsätter som tidigare. Nu skapar vi en ny akademi utifrån delvis nya förutsättningar. Jag tycker att vi har gjort mycket redan för att förnya Akademien. Vi ska ha en ny organisation där vi pratar mycket med varandra. Sen ska vi ha en mycket bättre dialog med Nobelstiftelsen och hovet så att vi kan arbeta i en mer konstruktiv anda, säger Anders Olsson.

Hur ska ni få in nya ledamöter nu när ni bara är tio kvar?

– Jag vill inte gå in på det, men jag tror det ordnar sig. Jag är optimistisk. Det är ett arbete som vi redan har inlett om man säger så.