Bakgrund: Detta har hänt i Svenska Akademien

Nobelpriset i litteratur kommer inte att delas ut i år, meddelar Svenska Akademien på sin hemsida. Priset skjuts upp och kommer delas ut i efterhand nästa år, enligt pressmeddelandet. Beslutet togs av Akademiens ledamöter i går kväll. Detta är bakgrunden till beslutet:

Vittnesmål om sexuella övergrepp

I november 2017 vittnar 18 kvinnor i Dagens Nyheter om hur de utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp av den så kallade kulturprofilen, med nära band till Svenska Akademien. Han nekar hela tiden till brott och delar av förundersökningen läggs senare ner.

En spricka i Akademien - ledamöter lämnar

En djup spricka uppstår när en advokatutredning som utrett kulturprofilens koppling till ledamöterna presenteras. Man röstar om, men avstår från, uteslutning av ledamoten Katarina Frostenson som har koppling till kulturprofilen. Peter Englund, Kjell Espmark och Klas Östergren röstar för en uteslutning och lämnar sina stolar den 6 april.

Danius och Frostenson lämnar

Den 10 april skriver ledamoten Horace Engdahl  i Expressen att "Sara Danius är den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift". Två dagar senare lämnar hon både posten som ständig sekreterare och sin stol. Även Katarina Frostenson lämnar. Beslutet att båda lämnar grundar sig i en kompromiss mellan lägren, enligt den tillfällige ständige sekreteraren Anders Olsson.

Kungen vill ändra stadgarna

Kungen meddelar att han ändrar stadgarna i Svenska Akademien så att det blir möjligt att lämna på egen begäran.

200 författare i upprop

Den 14 april vänder sig över 200 svenska författare i ett upprop mot vad de beskriver som sexism, jäv och maktmissbruk inom Svenska Akademien. I uppropet, som publiceras av Göteborgs-Posten, uttrycker de samtidigt sitt stöd för Sara Danius.

Akademiens utredningen lämnas över

Den 20 april meddelar Akademien att man överlämnar utredningen till rättsvårdande myndigheter. 27 april meddelar Ekobrottsmyndigheten att en förundersökning inletts.

Ytterligare avhopp

Den 28 april meddelar även Sara Stridsberg att hon lämnar Akademien.

Kungen meddelar att stadgarna ändras

Kungen har för avsikt att komplettera Svenska Akademiens stadgar om utträde, så att det blir möjligt att lämna Akademien. 

Nobelpriset 2018 skjuts upp

Den 4 maj meddelar Svenska Akademien att Nobelpriset inte kommer att delas ut 2018.