Polisen: Fler svenskar köper sex i Tyskland

1:06 min

Allt fler svenska män åker till Tyskland för att köpa sex. Den bedömningen gör människohandelsgruppen vid polisens Nationella operativa avdelning.

Där jobbar kriminalinspektör Simon Häggström, som är specialiserad på just prostitution:

– Tyskland har de senaste åren fått ett kraftigt uppsving bland svenska sexköpare. Där man åker dit ensam, eller grabbgänget, det finns ett flertal olika typer av bordeller att välja på, för Tyskland har ju en helt annan grundsyn på prostitution än vad Sverige har, säger han.

Till skillnad från i Sverige är det i Tyskland lagligt både att köpa och förmedla sexuella tjänster. 2002 infördes ny lagstiftning som gav prostituerade samma rättigheter som vilken annan yrkeskår som helst.

Sexförsäljning sker i dag öppet och lagligt – något som märks av på internetforum där svenska sexköpare utbyter erfarenheter, berättar Simon Häggström.

– Det är spaltmeter som behandlar just Tyskland, man pratar om vilka bordeller som är bäst, hur man ska göra som förstagångsbesökare, man utbyter tips och erfarenheter och peppar varandra.

Ralph Dittrich driver en bordell utanför Frankfurt och han har många svenska kunder, berättar han. Speciellt när det är någon stor mässa i Frankfurt, då kommer svenskarna. Och ibland nämner de skillnaden gentemot den svenska lagstiftningen. 

– För dem är det helt annorlunda här, säger Ralph Dittrich.