Skåne

Släktforskare ska leda polisen till mördare

4:36 min

Chefen över polisens Kalla fall-grupp i region Syd öppnar nu för att börja kartlägga mördare via släktforskningssajter. Metoden som går ut på att hitta släktband via dna, ledde nyligen till gripandet av en seriemördare i Kalifornien.

Kriminalkommissarie Bo Lundqvist vid polisen i region Syd har i dagsläget runt 130 mordfall på sitt bord. Det handlar om ärenden där han har bedömt att det kan finnas framgångsfaktorer, trots att det gått lång tid sedan brottet.

I flera av fallen finns det dna-spår efter misstänkta förövare. Det handlar om spår som hittills inte gett någon träff i polisens register.

Men nu har en ny möjlighet uppenbarat sig. De senaste åren har 40 000 svenskar registrerat sitt dna på olika släktforskningssajter, och genom att skicka in förövarens dna till samma företag hoppas Bo Lundqvist få grepp om förövarens släktband.

– Då börjar vi helt enkelt gallra oss fram, utifrån släktskap, utifrån generationer och givetvis geografi, som förhoppningsvis ger oss en indikation på vilken person som vid ett givet tillfälle befunnit sig på en viss plats, säger han.

Metoden användes nyligen av amerikansk polis i jakten på The Golden State Killer, en seriemördare och våldtäktsman som gäckat polisen i Kalifornien i över 40 år. Seriemördaren tros ha 12 mord och ett 50-tal våldtäkter på sitt samvete och identifierades tack vare släktforskare.

Nu hoppas Bo Lundqvist att samma metod kan föra honom närmare någon av de mördare som går fria i de utredningar han ansvarar för.

– Jag har ett antal ärenden i åtanke som skulle kunna vara användbara i den här situationen, säger han.

Lundqvist berättar att metoden nu diskuteras mellan svenska mordutredare och att en åklagare hittills gett grönt ljus för att pröva. Metoden skulle i så fall vara att skicka in en misstänkt förövares dna och utge sig för att vara denne.

Bo Lundqvist är medveten om att det finns en etisk problematik med ett sådant förfarande.

– Men, säger han, utreder vi det allra grövsta brottet mord så nog finns det skäl att göra så. Man kan tycka att det är oetiskt, men det är inte i närheten så oetiskt som att mörda.