Trump uttryckte stöd för vapenlobbyn

1:36 min

Just nu pågår den amerikanska vapenlobbyn NRA:s årliga konferens. Organisationen har fått mycket kritik i samband med debatten om landets vapenlagar, men igår fick man starkt stöd av president Donald Trump.

– Rätten att bära vapen är under attack i USA i dag men så länge jag är er president behöver ni inte oroa er, sa president Trump inför jublande åskådare.

Efter den uppmärksammade skolskjutningen i Parkland i februari signalerade Trump att han kunde tänka sig striktare vapenlagar, en åsikt han nu verkar ha gått ifrån. I stället upprepade Trump idén om att vissa lärare borde bära vapen för att skydda eleverna i skolan.

Vapenlobbyn National Rifle Association som nu håller ett tre dagar långt årsmöte i Texas ger stora donationer till framför allt republikanska politiker, och var den organisation som gav störst stöd till Donald Trump under presidentvalskampanjen.

Synen på de amerikanska vapenlagarna följer till stor del partilinjen där republikaner prioriterar rätten att bära vapen medan demokrater vill begränsa den rätten med hänvisning till det stora antalet amerikaner som skjuts ihjäl varje år. Mycket tyder på att det här blir en stor valfråga i höstens mellanårsval.