Över tusen demonstranter gripna i Ryssland

1:31 min

Över tusen ryska demonstranter har idag gripits på olika håll i Ryssland i samband med demonstrationer riktade mot president Vladimir Putin, det uppger en organisation som samlar information om gripanden i Ryssland.

Den kände oppositionspolitikern Aleksej Navalnij som organiserat demonstrationerna greps också han när han anlände till protestmötet i Moskva.

Aleksej Navalnij stretar emot med armar och ben medan fem poliser bryskt bär bort honom från det centrala Pusjkintorget i Moskva. Demonstranterna ropar "Ner med Tsaren" och "Ett Ryssland utan Putin".

De protesterar mot Vladimir Putin och mot korruptionen.

– Jag står upp mot korruption, mot dom som förbjuder oss att tala och uttrycka oss. Vi vill bara ha ett bra och normalt liv, inte ens det får vi säga, säger Nadezhda Kulkova.

Under eftermiddagen har rysk polis - som ser demonstrationerna som olagliga - skingrat demonstranter i Moskva och St. Petersburg. I strid ström har polisen radat upp unga män och kvinnor mot bussar, som de sedan förs bort i.

Navalnyjs oppositionsrörelse hade kallat till protester i hela Ryssland.

Demonstrationerna sker två dagar innan Vladimir Putin under pompa och ståt – ska sväras in som president för fjärde gången.

Förra gången det skedde, år 2012, då begav sig tiotusentals ryssar ut på gatorna – det var de största protesterna i Ryssland på mycket länge. Då var det många som skadades och långt efter så dömdes flera av demonstranterna till långa fängelsestraff.