Mediebolag förbjuds i Burundi

1:34 min

Trycket på media hårdnar inför en kontroversiell folkomröstning i Burundi om knappt två veckor. Två internationella mediebolag anklagas för att stödja oppositionen och förbjuds.

Det handlar om nyhetssändningar från BBC och Voice of America som nu förbjuds i sex månader i det lilla östafrikanska landet Burundi. En annat stort internationellt mediebolag i Afrika, Radio France Internationale, får en varning.

Bolagen anklagas för att på olika sätt stödja nej-sidan i den kontroversiella folkomröstning som äger rum den 17 maj. Då röstar Burundi för att ändra konstitutionen för att förlänga presidentens mandatperiod från fem till sju år.

Men det som väckt oppositionens vrede är att klockan samtidigt skulle nollställas så sittande president Pierre Nkurunzuiza skulle kunna väljas till två nya perioder och i praktiken sitta kvar till 2034.

Enligt människorättsgruppen Human Rights Watch har Nkurunzizas regim dödat, misshandlat och hotat personer som propagerat för ett nej i folkomröstningen. Lokal media har förföljts och trakasserats till tystnad, och nu förbjuds alltså två internationella mediebolag i landet.

Enligt Burundis kommunikationsmyndighet har BBC skadat presidenten rykte genom att ge debattutrymme till en nej-aktivist, och Voice of America ska ha spridit tendentiös information och dessutom anställt en efterlyst lokal journalist.

Burundis politiska kris djupnade redan 2015 när president Nkurunziza lät sig sväras in för en tredje mandatperiod, trots att konstitutionen sätter gränsen vid två. Sedan dess har det demokratiska utrymmet stadigt minskat, tusentals människor dödats och flera hundra tusen människor flytt.