Motvind i opinionen för Macron

2:20 min

Det har varit ett år med ett omfattande reformarbete, som också har lett till stora protester i landet.

Enligt en ny opinionsunderökning är det bara 41 procent av de franska väljarna som anser att han gör ett bra jobb.

Samtidigt var Macrons seger i presidentvalet sensationell. Så här kommenterar han själv sin framgång:

– De sa att jag var en bubbla som skulle försvinna, att ett nytt parti aldrig skulle fungera, minns ni det sa Emmanuel Macron nyligen i samband med en konferens.

Han är Frankrikes yngste president nånsin. Efter en kort politisk karriär slog han ut främlingsfientliga Nationella frontens Marine Le Pen i den andra valomgången.

Då hade många Socialister gått över till Macrons nya liberala rörelse och det konservativa partiet Republikanernas kandidat Francois Fillon hade tappat väljare efter misstankar om löner för fiktiva jobb.

Nu ett år senare är 53 procent av de konservativa väljarna de som är mest nöjda med Macron, enligt opininsinstitutet Elabe.

Bara 41 procent av väljarna är helt nöjda med Macrons arbete, men det är en högre siffra än vad både Hollande och Sarkozy hade efter ett år.

Macron har hållit en snabb takt i sitt reformarbete. Det största motståndet har gällt förändringarna i arbetsrätten och den pågående omstruktureringen av det statliga järnvägsbolaget SNCF.

En utdragen strejk pågår och Agathe Martin som samlade pengar till strejkkassan vid en demonstration häromdan, sa att de också strejkar i solidaritet med övriga statsanställda.

– Om regeringen kommer att lyckas bryta ner järnvägsarbetarna, så kommer de snart att attackera även andra arbetare i Frankrike, sa hon.

Men reformarbetet har fått kreditvärderingsinstitutet Moody's att höja Frankrikes långsiktiga kreditbetyg från stabil till positiv.

Även internationella handelskammaren, ICC:s bedömare anser att Frankrikes attraktivitet som land att investera i har ökat och att 2018 markerar ett genombrott, detta enligt tidningen l'Opinion.