Emmas Melloblogg

"Sanna Nielsens röst hörs igen"

4:10 min

De skånska inslagen i årets Eurovision är få – men de finns. Bland annat genom Sanna Nielsen som kommenterar tävlingen i SVT.

Krönika: Detta är en personlig betraktelse. Åsikter som uttrycks är krönikörens egna.

Eurovision Song Contest engagerar folk över hela världen och brukar locka mer än 200 miljoner tv-tittare. Det är egentligen bara stora sportevenemang som kan konkurrera med genomslaget.

Och det är alltid kul att försöka hitta de lokala inslagen i en så stor tävling. Den tekniska produktionen görs ju i princip alltid av svenskar (för att vi kan och gör det bäst) och det är många bidrag som har hjälp av såväl svenska låtskrivare, koreografer, körsångare och dansare till exempel. Bland annat så syns Sara Li som sjöng "Mirakel" med Björn Ranelid med och körar i Moldaviens bidrag.

En låt som seglat upp till favorit på bettinglistorna efter måndagens genrep är Cypern "Fuego" med Eleni – från plats 22 till 2. Den är skriven av enbart svenska låtskrivare: Viktor Svensson, Alex Papaconstantinou, Didrik och Anderz Wrethov. Den sistnämnde är ju från skånska Vellinge.

På plats i Lissabon är även Sanna Nielsen – Sveriges representant 2014 med "Undo" som kom på tredje plats i Köpenhamn. Edenryds sångfågel ska för andra gången kommentera tävlingen för de svenska tv-tittarna via SVT. Hör i klippet ovan hur hon minns tävlingen och vilka tips hon ger Ingrosso.

Sanna Nielsen får sällskap i kommentatorshytten av Edward af Sillén, manusförfattare och regissör, som i många år haft ett finger med i Melodifestivalen och Eurovision. Enligt mig ett geni som lyckas få till roliga, tidsenliga underfundiga manus som programledarna faktiskt kan leverera. Vem minns inte Petra Medes och Måns Zelmerlöws "Love Love Peace Peace" - Eurovisionmedley 2016?! Bästa mellanakten någonsin?!