Utöya - årets starkaste bioupplevelse

2:05 min

Utöya är en spelfilm nära de verkliga upplevelserna, en känslostark realtidsberättelse där vi följer Kaja under 72 minuters terror. (Premiär 11 maj).

Titel: Utöya (Utöya 22. juli)
Regissör: Erik Poppe
Manus: Anna Bache-Wiig, Siv Rajendram Eliassen 
Skådespelare: Andrea Berntzen, Aleksander Holmen, Brede Fristad
Genre: Drama byggt på verkligheten
Betyg: 5

Hur gör man en film om det fruktansvärda terrordådet på Utöya då 69 unga människor miste livet, och än fler skadades allvarligt?
Erik Poppe har valt att skildra händelsen genom en av ungdomarna som råkar ut för attacken.
Han gör det i realtid, manusförfattarna har samlat berättelser från de som var med och så har man skapat en fiktiv person, utifrån berättelserna. Allt är filmat i ett svep, i en lång tagning och filmen pågår lika länge som det tog i verkligheten.
Det börjar med att vi träffar Kaja, tjejen vi får följa under dådet. Hon pratar i telefon med sin mamma om vad som nyss hänt i Oslo, bomben som sprängdes där. Sen träffar vi hennes lillasyster, de grälar och sen går hon och äter våfflor... då hör de de första skotten. Och efter ett tag kommer några ungdomar springande... Ingen vet vad som händer.
Filmen är ångestframkallande, kameran är nära, landar bland barren på marken när ungdomarna tar skydd, springer med. Någon tror att det är en övning, ingen vet hur många som skjuter. Ingen vet hur många som dör.
Erik Poppe har inte velat göra en sensationsfilm, det här är ett försök att få oss att inte glömma. I en öppningsreplik säger Kaja "ni kommer aldrig att förstå" rakt in i kameran, hon går sen vidare. Det var mamma hon pratade med i mobilen. I eftertexterna varnas också för den högerextremism som förespråkar våld, kanske är filmen också ett sätt att få oss att inte blunda för de farorna.
Jag sätter inget betyg på Utöya, det är en mycket bra film. Just nu känns det som årets starkaste bioupplevelse.