KRISEN I SVENSKA AKADEMIEN

Östergren, Lotass, Ekman och Stridsberg beviljas utträde ur Akademien

1:19 min

Fyra medlemmar som lämnat sina uppdrag i Svenska Akademien beviljas nu utträde ur Akademien. Det innebär att fyra medlemmar kan väljas in.

Hör Mattias Bergs kommentar längst ner i artikeln

– De beviljades utträde nu precis och har förhoppningsvis fått breven idag, säger Anders Olsson.

Sara Stridsberg och Klas Östergren begärde utträde under den pågående krisen Svenska Akademien. 

Kerstin Ekman lämnade sitt uppdrag i slutet av 80-talet i protest till hur Svenska Akademien agerade i den så kallade "Rushdie-affären".

Lotta Lotass lämnade sitt uppdrag sedan drygt två år tillbaka. Till Borås tidning förklarade hon sitt utträde såhär:

 – Jag passade väldigt illa in i miljön kring akademien. Ett par av ledamöterna var också besvikna över att jag inte deltog i det sociala livet i den utsträckning som förväntas.

Svenska Akademien hade dock inte gett upp hoppet om att Lotass skulle komma tillbaka. Så sent som i fredags sträckte de ut en hand till ledamoten.

– Vi hade förhandlingar med henne där hon var intresserad av att komma tillbaka, men nu har hon bestämt sig slutgiltigt, säger Anders Olsson till SvD. Till Ekot säger han att arbetet för att få in nya ledamöter är påbörjad:

– Vi har börjat en diskussion, men det är alltid svårt att veta hur den processen kommer att gå. Vi får nog ta det här året på oss för att fylla de här stolarna, säger Anders Olsson.

Fyra ledamöter har hoppat av arbetet i Akademien, men inte begärt utträde. Det är Kjell Espmark, Peter Englund, Sara Danius och Katarina Frostenson. Ledamoten Per Wästberg har sagt till Svenska Dagbladet att avhopparna måste bestämma sig innan 1 september. Anders Olsson kommenterar inte det datumet, men han försöker hålla kontakt med de fyra.

– Jag försöker ha en dialog och jag har skrivit till dem. Det är klart att det kommer att fortsätta, säger Anders Olsson.