Uddevalla bryter avtal efter hotellkonflikt

1:43 min

Uddevalla kommun upptäckte att Big Travel bokade dyrare hotell än nödvändigt. Efter utökade kontroller tröttnade kommunen. Nu är avtalet hävt.

Uddevalla kommun är tillräckligt stor för att teckna specialavtal med hotellkedjor i Stockholm, Göteborg och Malmö. Tanken är att pressa priset för kommunens tjänsteresor.

Alla anställda känner inte till dessa avtal, men det gör personalen på kommunens ekonomiavdelning, som slog larm när de upptäckte att resebyrån Big Travel bokade hotellrum som var dyrare än avtalat.

– Vi har fått utöka kontrollen och anmärka på fakturorna och så vidare, det är mer merarbetet än kostnaden som vi har reagerat på, säger Uddevallas ekonomichef Bengt Adolfsson.

Det handlar om enstaka hundralappar till uppemot en tusenlapp extra per hotellövernattning.

I det stora hela inte så mycket pengar, tycker ekonomichefen, men det skedde tillräckligt ofta för att irritera kommunen, som inte längre anlitar Big Travel.

Resebyråns vd Jan-Anders Holmqvist avfärdar kritiken och säger att Uddevalla tecknat dåliga avtal med hotellen. Det låga priset gäller bara en viss typ av rum som ofta är fullbokade:

– Vi har bokat och styrt mot de avtalspriser som de har, och vi har nogsamt kontrollerat att det verkligen är så också. Vi har haft flera dagar för att kontrollera detta.

– Det är inte alltid så att det finns rum lediga till avtalspriser utan då bokar vi det som är närmast i prisklass över det, tillägger Jan-Anders Holmqvist, vd för Big Travel.

Uddevallas ekonomichef tillbakavisar kritiken om dåliga avtal och har aldrig tidigare hört den förklaringen från Big Travel.