Johnson ska övertyga Trump om Iranavtalet

1:31 min

I dag är det Storbritanniens tur att försöka övertala USA:s president Donald Trump att inte dra sig ur kärnteknikavtalet med Iran. Den brittiske utrikesministern Boris Johnson, som är på besök i Washington, inledde dagen med att varna för konsekvenserna i amerikansk TV.

– Om ni drar er ur måste ni svara på frågan vad som händer sedan. Är ni beredda att bomba Iran om de börjar utveckla kärnvapen? Är det verkligen realistiskt?, säger Boris Johnson i tv-programmet Fox and Friends.

Han har inte fått till ett möte med Donald Trump men han vet att den amerikanske presidenten är en trogen tittare på Fox morgonshow.

Johnson avlöser Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Emmanuel Macron som nyligen var i Washington i samma ärende.

Under två dagar i USA ska Boris Johnson träffa andra höjdare som står nära Donald Trump som vice-presidenten Mike Pence. Johnsons mål är i första hand att få USA att inte verkställa sitt hot om att dra sig ur kärnteknikavtalet med Iran på lördag när det ska förnyas.

Trump har sagt att avtalet har oerhörda brister som måste åtgärdas annars blir det nya sanktioner mot Iran inom kort.

Boris Johnson breder ut sig i en artikel i New York Times som är kryddad med citat av Winston Churchill. Johnson menar att avtalet visserligen har stora brister men ändå gjort att en katastrof kunnat undvikas. Han beskriver det som att Irans ledning fått handklovar på sig så att de inte kunnat utveckla kärnvapen och att dessa måste behållas på. Avtalet är därför det minst dåliga alternativet, enligt den brittiske utrikesministern.