I dag svors Putin in – för fjärde gången

2:14 min

Den ryske presidenten Vladimir Putin svors i dag in för fjärde gången. Han lovade satsa på höjd levnadsstandard och förbättrad ekonomi. Ett sätt att möta ett allt större missnöje bland ryssar med ekonomin, sjukvård och skolor.

Ryske federationens president kommer bevara och skydda medborgares fri och rättigheter, hette det bland annat i eden som Vladimir Putin svor idag när han för fjärde gången installeras som president.

En ceremoni med rekordmånga gäster i Kremls gyllne salar och ute på borggården, en specialtillverkad rysk kortegelimousine och ett tal som liknade alla Putins tidigare under de 18 år han suttit vid makten. Löften om bättre ekonomi, ett modernare och starkare Ryssland.

– Folk kommer leva bättre, lovade Vladimir Putin.

– Kursen förändras inte, det var inget nytt utan lät som under Putins hela styre, kommenterade Andrej Kolesnikov, statsvetare vid Carnegiecentret i Moskva.

Och mannen som blev Putins fiende efter att ha varit Rysslands rikaste man, Michail Chodorkovskij kommenterade från sin exil.

– Putin verkar allt mer trött på sin post, 18 år vid makten är inte lätt och det tunga ansvaret verkar ta honom allt hårdare, men han vet att han inte har någon utväg, sa Chodorkovskij i en av oppositionens nätkanaler.

89 procent av ryssarna önskar sig förändring, visar en statlig opinionsundersökning i dag. Men någon förändring är inte att vänta. Premiärministern byts inte ut, Putin förordade idag att Dmitrij Medvedev fortsätter på sin post.