S-förbund sågar nya migrationspolitiken

1:05 min

Partiets samtliga fem sidoförbund, som S-kvinnor och ungdomsförbundet SSU, går emot den egna ledningen – och vill göra det lättare för personer som har flytt till Sverige att återförenas med sina familjer.

– Självklart är det så att SSU hade velat se både permanenta uppehållstillstånd och en förbättrad familjeåterförening, men det finns också flera delar i det här beskedet som vi välkomnar, säger SSU:s ordförande Philip Botström.

Sveriges restriktiva asylpolitik ska ligga fast tills EU har infört en gemensam politik. Det sade statsminister Stefan Löfven och migrationsminister Helene Fritzon på en pressträff i fredags. Det innebär till exempel att tillfälliga uppehållstillstånd ska vara huvudregel även i fortsättningen - och rätten till familjeåterförening begränsad.

De här beskeden har väckt starka känslor i delar av partiet, samma dag hoppade riksdagsledamoten Sara Karlsson av sitt uppdrag i protest, och debatten på sociala medier har varit intensiv under helgen.

Socialdemokraterna har fem sidoförbund, förutom SSU, är det kvinnoförbundet, Socialdemokrater för Tro och Solidaritet, S-studenter och HBT-Socialdemokrater. Alla går emot ledningen – och vill att partiet ska stå upp för permanenta uppehållstillstånd och att det ska bli lättare för familjer att återförenas.

– Vi tycker att det är det bästa sättet för integration, och det finns ju också från kongressen och vi förutsätter också att regeringen lyfter den typen av frågor också i EU-förhandlingarna, säger kvinnoförbundets ordförande Carina Ohlsson.

Men både SSU och S-kvinnor poängterar att flera delar i den nya migrationspolitiken är bra.

– Jag är glad över att Socialdemokraterna, som det stora statsbärande partiet, orkar fortsätta att stå upp för asylrätten, säger SSU:s Philip Botström.

Även utanför sidoförbunden finns det besvikna socialdemokrater. Invändningarna handlar inte bara om de konkreta förslagen, utan också om "tonfall och retorik".

Frågan är känslig, inte minst med tanke på den kommande valrörelsen, och flera av de missnöjda Socialdemokrater som Ekot har varit i kontakt med vill inte ställa upp på en intervju.

Men Ahmed Amin, vice ordförande för Socialdemokraterna i Gävle, är öppen med sin kritik.

– Så som det är i dag ska människor vara oroliga över sina barn som är kvar i deras hemländer i krig och inte vet om de får stanna i Sverige, samtidigt som vi vill ställa massor med svåra krav på dem, att de ska lära sig svenska på mycket, mycket kortare tid än det ibland är möjligt.

Samtidigt sluter tunga socialdemokrater upp bakom ledningens linje. Den tidigare infrastrukturministern Anna Johansson är ordförande i Göteborgs partidistrikt.

– Om vi vill fortsätta att ha ett system där alla som finns här och har rätt att vistas här omfattas samma trygghetssystem, så kan vi inte ha en invandring på de nivåer som vi haft de senaste åren, säger hon.