Allt fler unga ensamkommande lämnar Sverige för Frankrike

3:01 min

Många ensamkommande ungdomar från Afghanistan, som fått avslag på sin asylansökan i Sverige, lämnar nu landet och hoppas i stället på en framtid i Frankrike.

De började komma redan förra året, men de senaste veckorna har det skett en markant ökning enligt Svenska kyrkan i Paris.

Svenska kyrkan i Paris har kontakt med ett knappt femtiotal ungdomar, som kommer för att få hjälp. De började komma redan förra året, men de senaste veckorna har det skett en markant ökning, säger kyrkoherde Tanja Kamensky.

– Ja absolut. I början var det några stycken, men det ökar ju hela tiden och de senaste veckorna har vi sett en markant ökning, säger Tanja Kamensky.

Kyrkoherden kan inte säga exakt hur många, men ser varje dag 40-50 ungdomar. Många har hunnit bli välkända.

– Och dessutom kommer det ju nya hela tiden. Det har det väl gjort hela tiden, men det är ändå en markant ökning, upprepar hon.

Merparten pratar bra svenska efter flera år i Sverige, men däremot ännu inte franska, så de får både språkundervisning och hjälp med byråkratin.

Frankrike behandlar de ensamkommande ungdomarnas asylansökningar som om de vore nya i Europa. Avslagen i Sverige spelar inte in. Efter två månader får de en intervju och efter ytterligare två-tre månader ett beslut. Hela processen går avsevärt mycket fortare än i Sverige, enligt diakoniassistenten Sara Brachet.

– Ja, men sen vet vi ju inte vad som händer, för det kommer ju tydligen väldigt många till Paris just nu och det kan ju leda till att handläggningstiderna blir längre även här, säger hon.

Frankrike fick ett historiskt högt antal asylansökningar förra året – över 100 000 – och ungdomar från Afghanistan är den näst största gruppen. En ny striktare asyllag är på väg att antas, men lär inte beröra de unga från Afghanistan. Enligt Sara Brachet får många av dem uppehållstillstånd för ett år, som kan förnyas.

Här i Svenska kyrkan får de fika, kan ladda mobiler, dusch och tvätta kläder, men inte sova. Tillströmningen är så omfattande att kyrkoherde Kamensky oroar sig för framtiden.

– I nuläget har det blivit väldigt många och vi har inte riktigt kapacitet för det, säger Tanya Kamensky.

Ali kom hit efter sju år i Sverige, nu är han 23 år gammal. Han tror på ett liv här nu.

– Ja, det tror jag, Det - asylansökan - kommer att behandlas på ett helt annat sätt. Mycket bättre än i Sverige, säger den unge mannen.

Och ingen av de ensamkommande ungdomarna här litar på det senaste budet om att 9 000 ska få en chans i Sverige.

– Nej, vi litar inte på det. Det kan vi inte, svarar de en efter en, säger Ali.