Nyval i Italien

2:14 min

De båda största partierna säger nej till en "teknisk" övergångsregering som en lösning på regeringskrisen.

Förslaget las fram av president Sergio Mattarella igår efter att regeringsförhandlingarna brutit samman.

Antietablissemangspartiet Femstjärnerörelsens partiledare Luigi Di Maio samlade sina partikamrater igår och då lät det så här:

– Vi har verkligen prövat allt, sa Luigi Di Maio till sina partikamrater i senaten och underhuset – och det är en risk att vi får samma resultat igen – men en teknisk regering är ingen lösning på medborgarnas problem. Nyval är enda vägen framåt.

President Sergio Mattarella la fram två förslag efter den tredje och avslutande förhandlingsomgången med partierna igår: antingen en teknisk, "neutral" övergångsregering som får verka till och med december innan nyval utlyses, eller så blir det nyval i juli.

Mattarella föredrar den tekniska lösningen eftersom ett nyval mitt i sommaren innebär en risk för lågt valdeltagande, men lagen säger att val måste utlysas inom en viss tid efter strandade regeringsförhandlingar.

Mattarella planerar att gör utnämningarna till övergångsregeringen senare i veckan.

Han har bråttom med att få en regering på plats inte minst på grund av EU-mötet i juni där man ska besluta om migrationspolitikens framtid och dessutom måste en regering börja arbeta med nästa års statsbudget.

– Nyval i juli, säger även Matteo Salvini, partiledare för främlingsfientliga La Lega, Italiensk näst största parti. Men hans allianspartner Silvio Berlusconi vill diskutera saken först, han vill helst inte gå till val mitt i sommaren.