"S-spricka om asylpolitik bakslag för ledningen"

2:00 min

Socialdemokraternas samtliga fem sidoförbund, däribland SSU och kvinnoförbundet, är kritiska till delar av partiets stramare migrationspolitik. 
Det här är en motgång för ledningen, bedömer Tommy Möller som är professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

– Det är naturligtvis ett bakslag för partiledningen, det är ju svårt att bedöma exakt hur stor opinion de här organisationerna representerar sammantaget. Men det är klart att det är alltid ett problem för ett parti att ha den här typen av öppna konflikter, säger Tommy Möller.
 
Redan samma dag, i fredags, som Socialdemokraternas partiledning lanserade den nya och stramare migrationspolitiken kom det intern kritik. Riksdagsledamoten Sara Karlsson lämnade sitt uppdrag i protest: "För mig har detta nu nått en gräns för vad jag kan vara en företrädare för", skrev hon på sin Facebooksida.

Och nu står det alltså klart att samtliga fem sidoorganisationer går emot den egna ledningen - och vill att partiet fortsatt ska stå upp för permanenta uppehållstillstånd och att det ska bli lättare för familjer att återförenas. 

– Om du inte vet om du får stanna i Sverige eller om du inte kan få hit din familj, blir det betydligt svårare att integreras, säger Nasra Ali som är ordförande för S-studenter.
 
Enligt Ekots källor har det interna motståndet mot den nya asylpolitiken varit större och känslorna starkare än vad ledningen räknat med. Enligt Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, är det vi nu bevittnar är en öppen spricka i Socialdemokraterna.

– Jag har svårt att tro att man kan ignorera den här kritiken, det blir spännande att se hur man går vidare. Vi har ju kunnat iaktta en ganska systematisk och tydlig kursändring inom de här frågorna som det gäller under en längre tid. Man tycks nu har kommit till en gräns där den interna opinionen sparkar bakut lite grann, säger han.