Forskarbråk om medfödd spelintelligens

2:16 min

Forskarna bakom boken Hjärnboll pekar på betydelsen av särskilda hjärnfunktioner för att lyckas som fotbollsspelare. Nu får de stark kritik av experter inom idrottspsykologi.

För att kunna bli en framgångsrik fotbollsspelare krävs särskilda genetiska förutsättningar i hjärnan, menar forskarna Torbjörn Vestberg och Predrag Petrovic som ligger bakom den mycket uppmärksammade boken Hjärnboll. Så kallade exekutiva funktioner i hjärnan lär oss förstå spelintelligens.

Men slutsatserna håller inte, enligt Magnus Lindwall som är professor i psykologi med inriktning på bland annat idrott:

– Det är två väldigt små studier med många felkällor. Jag är faktiskt förvånad att de blivit godkända i en ganska prestigefylld tidskrift, säger Lindwall i veckans FotbollsArena Radiosporten.

Torbjörn Vestberg är förvånad över den hårda kritiken.

– Det där med felkällor delar jag inte. Att första studien var liten: ja, så är det när man börjar, förklarar han.

Lindwall hävdar att Vestberg och Petrovic landar i spekulationer när det handlar om genetikens betydelse för utveckling av spelintelligens. Och Vestberg menar att det numera finns studier runtom i hela världen, med fokus på flera olika sporter, som visar på samma resultat

– Att exekutiva funktioner driver beteende även i idrotten och påverkar hur framgångsrik man är, säger Vestberg.

Var det för tidigt att leverera den här boken som en slags förklaring till hur vi ska förstå spelintelligens?

– Det är så här med forskning. Vi lär oss nytt hela tiden. När vi skriver boken gör vi det som ett inlägg i dag; Hur skulle man kunna förklara fotboll från ett annat perspektiv? Det tycker vi att vi är fullt berättigade att göra, säger Vestberg.

Han har i flera sammanhang lyft fram nyttan av sin forskning för framtida ungdomsverksamhet, för att bredda synen på talang som nåt mer än fysiskt.

Det irriterar Johan Fallby, idrottspsykologisk rådgivare för allsvenska Örebro och tidigare bland annat på svenska fotbollsförbundet

– Jag blir ju lite upprörd när jag ser hur de ger sig in i talangidentifiering-diskussioner med sånt svag stöd som de har i de här studierna. Det riskerar att vilseleda många människor som letar efter snabba lösningar, säger Fallby.

– Jag tycker han blir upprörd av sin egen tanke. Jag driver ingen tes att man ska använda det i talangselektion, säger Torbjörn Vestberg.

– Däremot för att mäta en spelare för att se var den har svagheter att utveckla, det ser jag som helt möjligt, säger han.