Emmas Melloblogg

"Favoriterna vidare till final"

3:23 min

Favoriterna gick vidare från Eurovisions första semifinal. Irland skrällde.

Krönika: Detta är en personlig betraktelse. Åsikter som uttrycks är krönikörens egna.

Det var något av en kamp att hålla sig vaken hela sändningen på grund av förkylning, men jag lyckades. Är det Eurovision tre kvällar om året så får en offra sig helt enkelt! Efter att ha sett alla 19 bidrag tippade jag vilka tio som skulle gå vidare till final. Facit? Åtta av tio rätt.

Helt okej, men många lätta rätt med tanke på att alla storfavoriter gick vidare så som Israel, Tjeckien, Estland och Bulgarien. Överraskande att Irland och Finland gick vidare tycker jag – hade tippat Vitryssland och Azerbajdzjan istället – inte mig emot då Irlands låt har ett viktigt budskap, och Finlands artist är stark.

Att spara det bästa till sist stämde in på Cypern tycker jag. Har seglat upp som vinnarkandidat efter att repen på plats börjat. Det är ju så – vissa låtar växer på scen medan andra inte imponerar. Ibland på grund av produktionen, ibland på grund av svajiga toner. Jag kan inte nynna på "Fuego" men ett starkt nummer a la Elena Paparizou, Shakira och Beyoncé. 

Showen i övrigt var precis som vanligt: typisk Eurovision. Lite styltigt och inövat. De fyra programledarna skötte sig okej -inte mer. Bäst var Filomena Cautela i greenroom. Man kan göra Eurovision på ett smart sätt med glimten i ögat - eller med glimten i ögat på ett påklistrat sätt.

Tur då att tv-tittarna har Sanna Nielsen och Edward af Sillén som guidar. Ett bra team som på ett kort, rappt, informativt sätt snackar mellan låtarna och slänger in lite kul, nördig fakta. Bästa manusrepliken från Sillén om ett av de tävlande bidragen: "Har lika stor chans som Sean Banan på högskoleprovet". 

Till sist. I morgon, torsdag, är det semifinal två. Då tävlar Benjamin Ingrosso med "Dance you off". Mer om startfältet i morgondagens blogginlägg.