Kinesisk ledare dömd till livstids fängelse

1:15 min

Den tidigare kommunistpartisekreteraren Sun Zhengcai dömdes till livstids fängelse för att ha skott sig ekonomiskt på sin post.

Sun ska ha tillskansat sig 170 miljoner yuan, motsvarande över 230 miljoner kronor, genom att erbjuda sina tjänster i utbyte mot betalning.

I domslutet slås fast att Sun utnyttjat sin position för att vinna fördelar genom att hjälpa företag och individer att vinna anbudstävlingar, att få projekt beviljade och bli befordrade till högre poster.

Som en av 25 medlemmar i politbyrån tillhörde Sun Zhengcai eliten inom kommunistpartiet och var därmed också en av Kinas mäktigaste.

Senast någon så högt uppsatt person dömdes till livstids fängelse för korruption i Kina var 2015 när den tidigare mäktiga ledaren för den kinesiska polisen, den pensionerade Zhou Yongkang, dömdes till livstids fängelse för korruption och maktmissbruk.

Sun Zhengcais företrädare på posten som ledare för storstaden Chongqing, Bo Xilai, dömdes också till livstids fängelse 2014.

Ledaren för kommunistpartiet Xi Jinping har gjort sig både populär och fruktad för sina hårda antikorruptionskampanjer som inte följer vanliga rättsprinciper och anses vara ett vapen i den politiska maktkampen inom det enväldiga partiet i Kina.