Sverige, Finland och USA fördjupar militärt samarbete

2:01 min

Försvarsminister Peter Hultqvist skrev i går under ett nytt försvarssamarbetsavtal som bland annat innebär tätare kontakter och fler övningar med USA och Finland.

I skuggan av Trumps besked om Iranavtalet var Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist i går på det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon för undertecknandet av ett nytt försvarssamarbetsavtal mellan Sverige USA och Finland.

Avtalet innebär bland annat tätare kontakter och fler samövningar mellan länderna.

Med salut och militärorkester välkomnade USA:s försvarsminister James Mattis, Peter Hultqvist och hans finska kollega Jussi Niinistö till Pentagon för undertecknandet. 

– Tillsammans kan vi dämpa andras aggressiva ambitioner i området, det är vårt budskap, sa försvarsminister James Mattis på Sveriges Radios fråga om vad USA får ut av avtalet.

Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist är inne på samma linje.

– Ja, det här skickar naturligtvis ett budskap om att vi gemensamt strävar efter stabilitet och långsiktig fred i det här området, säger han.

Avtalet bygger på tidigare bilaterala avsiktsförklaringar men innebär en fördjupning av det gemensamma samarbetet, och kommer exempelvis innebära mer samövande.

– Det handlar framförallt om att via övningsverksamhet bygga en interoperabilitet, alltså att kunna arbeta tillsammans operativt och öva tillsammans, säger Hultqvist.

Sverige, Finland och USA kommer också att göra gemensamma analyser och utifrån det planera vilka verksamheter som ska bedrivas, säger Peter Hultqvist.

Varken Sverige eller Finland är ju med i Nato men har på senare år fördjupat försvarssamarbetet med varandra och USA.