Ökade spänningar befaras i Mellanöstern

2:34 min

Många bedömare i Europa har varnat för ökade spänningar i världen som följd av Donald Trumps beslut att dra sig ur Iranavtalet. Beslutet välkomnas av Irans fiender i regionen, Israel och Saudiarabien.

Men Irans president hoppas att avtalet kan överleva med de fem andra länder som (förutom USA) skrivit under.

– Från och med nu har Iran ett avtal med fem länder, inte sex som tidigare, sa Irans president Rouhani, och nu måste vi vänta och se hur dessa fem länder agerar.

Det handlar om Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Ryssland och Kina. Den stora frågan är om Europa alls kan upprätthålla handel med Iran om europeiska företag riskerar att drabbas av amerikanska sanktioner.

Rouhani beskrivs nu som den store förloraren. Han gick till val på att öppna Iran för omvärlden, men hans politiska motståndare, Irans konservativa hökar, beskyller honom nu för att ha varit dum nog att förhandla med USA och inbilla sig att Irans ekonomi skulle vinna på att Iran gjorde eftergifter och gick med på kärnteknikavtalet. Och bland hökarna finns de som nu anser att Iran borde återuppta sin förbjudna urananrikning, något också Rouhani hotade med - om det skulle visa sig nödvändigt.

– Jag har beordrat Irans atomenergiorgan att vara redo för att starta utvinning av uran på indistruell nivå, vi väntar några veckor, sa Rouhani i går kväll.

Irans fiender, Saudiarabien och Israel välkomnade president Trumps beslut som också var en seger för Israels premiärminister Netanyahu som under flera år bedrivit en kampanj mot Iranavtalet.

– Israel stöder fullt ut president Trumps djärva beslut idag att avvisa den katastrofala kärnvapenavtalet med terroristregimen i Iran, sa Netanyahu.

Flera bedömare varnar för både ökade spänningar och ökad krigsrisk i regionen - där Israel och Iran redan konfronterar varandra öppet i Syrien. Israel har genomfört flygattacker mot iranska militära installationer i Syrien och igår kväll höjdes beredskapen i norra israel.