Bestörtning i Bryssel efter Trumps beslut

2:22 min

I Bryssel tas beskedet från den amerikanske presidenten emot med bestörtning.

EU:s utrikeschef Federica Mogherini var också en av dem som var med i slutförhandlingarna om iranavtalet. I ett uttalande skriver hon att "avtalet med Iran är kulmen av tolv års diplomati. Det tillhör hela det internationella samfundet. Avtalet har fungerat och uppfyller sitt mål och garanterar att Iran inte utvecklar kärnvapen. Europeiska unionen är fast besluten att bibehålla avtalet och vi förväntar oss att resten av världssamfundet fortsätter att göra sin del", står det i uttalandet från EU:s utrikeschef Fredrica Mogherini.

Mogherini litar också fullt ut på det Internationella Atomenergiorganet, IAEA:s arbete med att publicera tio rapporter som där det står att Iran fullgjort sina åtaganden i avtalet.

Även stats- och regeringscheferna för Tyskland, Frankrike och Storbritannien uttalande sig efter beskedet igår kväll och beklagade USA:s beslut att lämna kärnenergiavtalet.

Och Tysklands utrikesminister Heiko Maas säger så här:
 
– Om inte det här avtalet fanns, så hade det lett till väldigt stora risker i den här regionen, säger den tyske utrikesministern Heiko Maas som också framhåller att Tyskland tillsammans med Frankrike och Storbritannien fortsätter att stå bakom avtalet med Iran.

Bland EU:s medlemsländer finns nu också en stor oro efter Donald Trumps besked att återinföra amerikanska sanktioner mot Iran, sanktioner som också kan slå Europa och europeiska företag. Det finns inte heller något utbrett stöd bland EU:s medlemsländer om några nya iransanktioner. 
 
Dom tre ledarna för Storbritannien, Frankrike och Tyskland förklarade också igår kväll att man vill ha försäkringar från USA att, man inte vidtar några åtgärder som skulle kunna hindra att avtalet fortlever med dom andra parterna som skrivit under avtalet.

Bakgrunden är beskedet från Washington som ju innebär att europeiska företag som nu gör affärer med Iran, måste upphöra med det här handelsutbytet inom ett halvår för att inte riskera att själva drabbas av sanktioner från USA.

Om en vecka träffas EU:s stats- och regeringschefer för toppmöte i Sofia i Bulgarien. Enligt Danmarks statsminister Lars Lökke Rasmussen så kommer nu också EU-ledarna att diskutera också det amerikanska beslutet om iranavtalet på EU-toppmötet, alltså på högsta politiska EU-nivå.