Majuppror mot (S) nya migrationspolitik

2:18 min

Som en protest mot Socialdemokraternas nya migrationspolitik har Majupproret startats i Värmland. Om drygt en vecka planeras en manifestation i Karlstad.

Margareta Jonilson, tills nyligen ordförande för Feministiskt Initiativ i Värmland, är initiativtagare till Majupproret. Hon har länge varit engagerad i flyktingfrågor, och kallar den nya (S)-politiken för främlingsfientlig.

– Det jag reagerar mest emot är den här breda, blocköverskridande uppgörelsen. När det blir så är det väldigt svårt att påverka, säger hon. 

Det var i fredags som statsminister Stefan Löfven och migrationsminister Heléne Fritzon presenterade de socialdemokratiska förslagen till en fortsatt stram och bitvis skärpt migrationspolitik, tills dess att EU enas om en gemensam politik. Bland annat med fortsatta tillfälliga uppehållstillstånd, begränsad familjeåterförening och att papperslösa inte ska kunna få socialbidrag.

Majupproret är alltså en reaktion mot de här förslagen. 20 maj arrangeras en manifestation, som inleds på Stora torget och sedan hålls på Sandgrundsudden.

Socialdemokratiske riksdagsledamoten Mikael Dahlqvist, värjer sig mot anklagelserna om en främlingsfientlig politik. 

– Det är kraftiga ord. Jag kan förstå att det väcker oro och funderingar, men vi har ju insett att tyvärr kan vi inte ha för stor skillnad på vår lagstiftning mot EU. Det visar hösten 2015 med tydlighet, samtidigt är vi som parti väldigt tydliga med att vi värnar asylrätten, säger Mikael Dahlqvist.