Nordkorea släpper amerikanska fångar

1:17 min

Donald Trump meddelade i dag att de tre amerikanska fångar som suttit fängslade i Nordkorea nu är släppta och på väg tillbaka till USA.

På sociala medier skriver president Trump att han är glad att få berätta att "utrikesminister Mike Pompeo är på väg tillbaka från Nordkorea tillsammans med de tre underbara herrarna."

Ödet för de tre amerikanerna, Kim Hak-song, Tony Kim and Kim Dong-chul, har varit en känslig fråga inför Donald Trumps och Kim Jong-Uns planerade toppmöte.

För New York Times uppger en källa att släppandet av fångarna också var ett amerikanskt krav inför mötet.

Sverige anses ha spelat en viktig roll för att få de tre männen fria.

I mars i år besökte Nordkoreas utrikesminister Sverige för att möta utrikesminister Margot Wallström.

Mötet ska till stor del ha handlat om de tre amerikanska fångarna.

Sverige har en ambassad i Nordkorea, till skillnad från många andra länder. Det är också bakgrunden till att Sverige har ett så kallat skyddsmaktsuppdrag för USA i Nordkorea.

Margot Wallström skriver på twitter att det är "Good news" "Goda nyheter" att de tre amerikanerna är fria.

Hennes pressekreterare Erik Wirkensjö säger i ett skriftligt meddelande till Ekot att Margot Wallström kommer att säga mer om de tre amerikanerna när de har landat i USA.

President Donald Trump skriver på twitter att de tre männen väntas landa på flygbasen Andrews Air Force Base i östra USA klockan två på morgonen, lokal tid.

Det innebär klockan åtta på morgonen, svensk tid.

Därefter tänker Margot Wallström alltså uttala sig.

Nordkorea anklagade de före detta fångarna för spionage eller fientligt beteende mot landet, men i USA uppfattas anklagelserna vara politiskt motiverade.

President Donald Trump har tidigare kritiserat Obamaadministrationen för att man inte lyckades få fångarna fria. Det kritiken är delvis missriktad eftersom två av fångarna fängslades efter att Trump blivit president under våren 2017. Den tredje, Kim Dong-chul, fängslades troligen i oktober 2015.