Karolinska utreder falsk forskare

2:11 min

En person som uppgett sig vara anknuten forskare till Karolinska Institutet utreds nu av lärosätet. Personen har i vetenskapliga artiklar diskuterat risker med vacciner.

Det är i en indisk vetenskaplig tidskrift som en person som kallar sig Lars Andersson vid Karolinska Institutet har påstått att HPV-vaccination kan ligga bakom den ökning av antalet fall av livmoderhalscancer som konstaterats.Och Peter Andreasson, presschef vid Karolinska Institutet säger att man ser allvarligt på händelsen.

– Det är något oerhört allvarligt just att det är en person som inte finns hos oss, inte är anställd eller anknuten till KI, ändå uppger sig vara det. Det är helt oacceptabelt, säger han.

I flera artiklar i vetenskapliga tidskrifter har forskaren diskuterat risken med vacciner. Artiklarna handlar bland annat om att HPV-vaccin i själva verket kan ha lett till ökat antal fall av livmoderhalscancer, kanske även till kroniskt trötthetssyndrom och att influensavaccinet Pandemrix kan ha lett till diabetes typ 1.

Uppgifterna sprids nu via olika hemsidor, bland annat genom Tandvårdsskadeförbundets sajt där Lars Andersson uppges vara kopplad till Karolinska Institutet. Trots att artiklarna började dyka upp redan 2014, har ingen på Karolinska Institutet reagerat, säger Peter Andreasson.

– Jag tror helt enkelt att han har fallit utanför vår radar. Vi försöker ju ha bevakning av alla de tusentals plattformar som finns numera. Problemet är att vi har inte total koll. Och den här personen har vi uppenbarligen missat, säger Peter Andreasson.

Men betyder det att vem som helst kan påstå saker i Karolinska Institutets namn utan att ni vet om det?

– Nej, det gör det inte, och sedan får man tänka på att de tidskrifter som publicerar artiklar i första hand har ansvaret för att den som undertecknar artiklar verkligen är den de utger sig för att vara, menar Peter Andreasson.

Det här har nu citerats som att svensk forskning visat att vaccination kan vara farligt. Vad kan det betyda för allmänhetens förtroende för vaccinationer och för Karolinska Institutet?

– Jag hoppas ju att det inte betyder någonting för täckningen av HPV-vaccinationer. Samtidigt är det alltid ett problem när det dyker upp sådana här uppgifter och de får ett snabbt fäste, säger Peter Andersson.

Därför är det viktigt att alla krafter försöker motverka de här ryktena och spridningen av oegentliga uppgifter. Och vi har försökt göra det på vårt sätt genom att skriva på sociala medier och vi har också tagit kontakt med de tidskrifter som publicerat det här, framhåller han.

Vet ni vem Lars Andersson är?

– Nej, vi vet inte vem Lars Andersson är.

Och ni har försökt få kontakt med honom?

– Ja, vi har försökt få kontakt med honom. Och vi har också undersökt internt om det är någon har varit eller är anställd. Det finns inga spår efter den här personen på den här institutionen eller på KI överhuvudtaget.