Sverige till Eurovisonfinal

2:38 min

Sverige har säkrat en plats i Eurovisionfinalen i år också. Benjamin Ingrosso fixade finalbiljetten med bidraget "Dance you off".

Han klättrade på oddsmakarnas listor direkt efter framträdandet och är en av finalfavoriterna.

"Så jävla kul!! Vilken stämning!! Känns sjukt bra och jag gav allt!! Hoppas svenska folket är nöjda och stolta!!", skriver Benjamin Ingrosso i ett sms till TT efter framträdandet.

Lysrören blinkade och sången satt under den andra semifinalen av Eurovision Song Contest.

Favoritskapet bar Benjamin Ingrosso långt före semifinalen, och det växte i takt med att den närmade sig. Så fort han steg av scenen i Altice arena i Lissabon sänktes alltså oddsen ännu mer.

Benjamin Ingrosso och lysrören stack ut redan i Melodifestivalen och finalplatsen - som tio av 18 kvalificerat sig till under den andra semifinalen - visar nu att det uppenbart funkar utanför Sverige också.

Ingrossos effektfulla ljusvägg strulade rejält under ett genrep, men för artisten själv har det aldrig varit några bekymmer att leverera. Varken under repetitionerna eller när det var skarpt läge i kväll. Och lamporna lirade också när finalplatsen stod på spel.

Storfavoriten från Norge, den forne Eurovisionvinnaren Alexander Rybak, får också som väntat fortsätta i tävlingen i finalen på lördag kväll. Men han behåller inte greppet om de låga oddsen hos spelbolag. Han har rasat från att vara den näst största favoriten, efter Cypern, att ta hem hela klabbet till en femte plats.

Snöstorm och vikingapop är också representerat i finalen, genom danska Rasmussens "Higher ground". Och den nordiska tyngden i finalen slutar inte där. Finlands Saara Aalto säkrade finalplatsen i tisdagens semifinal.

Årets Eurovision Song Contest har flera starka bidrag, förklarade Ingrosso före genrepet. Han rabblade upp flera personliga favoriter bland konkurrenterna.

– Alla artister är bra på sina olika sätt. Men jag tycker att Eleni från Cypern är grym, hon är proffsig och typ Cyperns svar på Beyoncé. Christabelle från Malta är grym, Netta från Israel har en skitball låt, Mikolas från Tjeckien och Italien har också en bra låt, säger Benjamin Ingrosso.

Nu väntar en dags omladdning för Ingrosso. Årets vinnare i Eurovision Song Contest utses på lördag - finalen, som ungefär 180 miljoner människor följde förra året, sänds i SVT1 med start klockan 21.