Infekterad snabbmatsstrid på torget i Vänersborg

1:59 min

En flera år lång konflikt plågar gatuköken på torget i Vänersborg. Gatuköken tycker att deras hyra är orättvist hög jämfört med den närliggande matvagnens. Nu har de tagit in en advokat.

Gatuköken betalar runt 10 000 i månaden i hyra till kommunen, men för matvagnen kostar det istället kring 1 000 kronor att stå på torget.

– Det är inte rättvist, säger Gökhan Korkmaz som driver Grill-Ivar.

Matvagnen, som de båda gatuköken tycker har för billig hyra, drivs av Cesar Yousif.

– Vi har låg hyra men vi har mycket att göra också. Jag flyttar vagnen varje dag, jag städar varje dag och jag har ingen sophämtning så det är mycket jobb för mig också, säger han.

Konflikten har pågått i flera år och nu har de båda gatuköken gått ihop och anlitat en advokat som skrivit till kommunen. Förhoppningen är att kommunen ska ändra reglerna så priserna blir mer jämna för de tre konkurrenterna.

– Jag förstår hur kioskägarna resonerar och jag är naturligtvis bekymrad å deras vägnar, men det är två helt olika verksamheter som regleras av två olika regelverk och då kan de här skillnaderna uppstå, säger Berit Hallersbo, tf utvecklingschef i Vänersborg.

Om inget händer fruktar gatuköken att de ska gå i konkurs.

– Jag kan inte gå tillbaka till socialen och tigga där. Jag vill jobba men vi kan inte kriga med kommunen. Vill de inte ha oss tror jag att vi lägger ner, säger Yousif Salih som äger Göstas grill.