Förslag: Slopa rätt till lägenhetsbyte

1:43 min

Ta bort rätten att fritt byta hyreslägenhet med vem man vill. Det är ett förslag från åtta representanter för allmännyttan. De vill bekämpa svarta kontrakt.

– Bostadsbyten är tyvärr den vanligaste vägen till svart försäljning av hyreskontrakt.

– Det är därför som vi tycker att en begränsning, eller att man tar bort det här, vore bästa sättet att få bort de svarta hyreskontrakten, säger Juan Copovi-Mena, vd för Telge Bostäder i Södertälje.

Företrädare för åtta olika allmännyttiga bostadsbolag skriver i dag på debattplats i Dagens Nyheter att man ska ta bort rätten att byta hyreslägenhet med vem man vill.

På så vis ska den olagliga handeln med hyreskontrakt stoppas, är alltså tanken.

I artikeln nämns en rad andra förslag. Till exempel föreslås ett tak för hur många som kan bo i en lägenhet, att den hårt kritiserade lagen om eget boende, ebo, förändras så att nyanlända inte fritt kan välja var de ska bo.

Ett annat förslag är att man sänker eller tar slopar kravet på att hyresgästen ska ha en viss inkomst.

Slopandet av rätten att fritt byta hyreslägenhet med vem man vill är alltså bara ett av många förslag.

– Det är ett förslag bland flera andra på vad man kan göra för att minska problemet med integration inom bostadsmarknaden. Och det här är ett av dem, säger Juan Copovi-Mena.

På vilket sätt hjälper det dem som saknar bostad i dag?

– Vi vill få bort försäljningen av svarta hyreskontrakt.

– Den handeln försätter dem som har det svårast i väldigt svåra ekonomiska situationer och förhindrar att hyreskontrakt kommer ut på den vanliga marknaden, de hamnar på den svarta försäljningsmarknaden, säger Juan Copovi-Mena.

Men från Hyresgästföreningen kommer kritik. Såhär säger förbundsordföranden Marie Linder.

– Jag tycker att man helt skjuter över målet. Att inskränka bytesrätten för tre miljoner hyresrätter för att komma åt ett problem, det tycker jag är helt absurt.

– Ett par som bor i en tvåa och familjen växer kanske vill byta till en fyra. Och så vill man ta bort möjligheten att byta hyresrätten.

– Det är en inskränkning för väldigt många konsumenter.

– Det är också en risk att man minskar hyresrättens attraktionskraft genom att man tar bort bytesrätten, säger Marie Linder.