Valet 2018 i Västerbotten

David Feltenius om Åsele: Vem tar Opinions röster och kan S återhämta sig?

5:21 min

Statsvetaren David Feltenius analyserar lokalpolitiken i Åsele – kommunen med ett stormigt politiskt klimat och landets yngsta kommunalråd.

Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

De viktiga frågorna när det gäller valet i Åsele är huruvida Socialdemokraterna kommer att återhämta sig från tappet förra valet, samt frågan om vem som tar Opinions väljare.

Det är utan tvekan ett spännande val att se fram emot i höst i Åsele.

I valet 2014 tappade Socialdemokraterna i Åsele många röster. Det i efterdyningarna av folkomröstningen kring glesbygdssjukvården som gick av stapeln 2013. Åselepartiet tog då över kommunalrådsposten i kommunen.

– Det fanns ett missnöje kring hur Socialdemokraterna hade agerat i frågan, säger David Feltenius.

Partiet Opinion fick 15 procent av rösterna i valet 2014, men kom att drabbas av interna konflikter och nyligen har man meddelat att partiet inte ställer upp i valet 2018.

Åselepartiet verkar utåt sett vara ett stabilare parti, menar David Feltenius. Nu har man också landets yngsta kommunalråd, Linnéa Lindberg.

– Det fyller ett viktigt symbolvärde, säger David Feltenius.

P4 Västerbottens valturné sänder idag från Åsele.